Nou canvi de data per a l’arribada de turistes a l’estat espanyol. El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest diumenge que finalment ha decidit avançar al 21 de juny l’obertura de fronteres amb tots els països de l’espai Schengen, a excepció de Portugal, que ha demanat que sigui l’1 de juliol. Sánchez ha argumentat que aquesta decisió s’adopta per l’evolució favorable de la pandèmia, perquè a partir del 21 de juny, els estats membre aixecaran els controls fronterers i a l’Estat espanyol també s’aixecarà la quarantena de 14 dies que s’havia establert per a totes les persones que hi arribaven de fora. Paral·lelament, Sánchez ha explicat que a partir de la setmana vinent arribaran ja 10.900 turistes alemanys a les Balears en un projecte pilot per verificar les mesures de seguretat.

L’espai Schengen garantirà la possibilitat de viatjar sense restriccions pel territori de 26 països europeus, en els quals resideixen més de 400 milions de ciutadans. Els països que formen part d’aquest espai són: Bèlgica, la República Txeca, Dinamarca, Alemanya, Estònia, Grècia, Espanya, França, Itàlia, Letònia, Lituàna, Luxemburg, Hongria, Malta, els Països Baixos, Àustria, Polònia, Portugal, Eslovènia, Eslovàquia, Finlàndia, Suècia, Islàndia, Liechtenstein, Noruega i Suïssa.

Així mateix, a partir de l’1 de juliol s’obriran esglaonadament les fronteres amb alguns països fora de l’espai Schengen que reuneixin tres condicions: que estiguin en una situació epidemiològica similar a l’espanyola, que es garanteixin uns determinades condicions sanitàries i amb els quals s’arribi a un acord de reciprocitat.

El president del Govern espanyol ha anunciat que dijous l’executiu presentarà un pla d’impuls del sector turístic que “ha estat dissenyat conjuntament amb representants del sector i en coordinació amb les autonomies”.

Vaivé de dates

El Govern espanyol havia anunciat en un primer moment que els turistes podrien tornar a venir a partir de l’1 de juliol. Dies després, va canviar d’opinió i va dir que aixecaria els controls fronterers amb França i Portugal el 22 de juny, però hores després i per la queixa de Portugal va fer marxa enrere i va insistir que l’arribada de turistes es faria l’1 de juliol. L’executiu aleshores va afirmar que els controls es podrien prorrogar més enllà de l’estat d’alarma.

Ara, finalment, s’obriran fronteres quan s’acabi l’estat d’alarma, el 21 de juny. La frontera que es mantindrà tancada una setmana més és la de Portugal, que s’obrirà l’1 de juliol en un acte cerimonial al qual assistirà el president de l’executiu, el rei Felip VI i el primer ministre portuguès.