El bany a les platges de Barcelona estarà permès a partir de dilluns, 8 de juny si la ciutat entra en la fase 2 de la desescalada. S’hi podrà anar sense franges horàries, però hi haurà controls d’accés i d’afluència per evitar possibles aglomeracions. Fins ara, les platges estaven obertes només per passejar, fer esport i per al bany esportiu i en determinades hores del dia. Els espigons, però, romandran tancats.

L’Ajuntament de Barcelona farà un control de l’aforament a totes les platges. A les platges de Ciutat Vella (Sant Miquel, Sant Sebastià, Barceloneta i Somorrostro), que habitualment tenen més afluència, el control serà més estricte i estaran delimitades amb tanques de fusta i cordes. En aquestes platges hi haurà 15 punts d’accés i la Guàrdia Urbana i informadors les tancaran si estan plenes.

Aquestes mesures es poden estendre a la resta de platges en funció de com avanci la temporada. L’Ajuntament, però, no preveu problemes d’aforament perquè creu que la gent quedarà més repartida. La capacitat de les platges serà ara de 38.000 persones, xifra que no es podrà superar. Segons el consistori, només a finals de juliol se superava aquesta xifra amb unes 40.000 persones, un 20 % de les quals eren turistes que ara no se sap quan vindran.

Sensors i càmeres per controlar l’aforament

Per saber si les platges estan plenes, s’instal·laran 18 vídeosensors per tot el litoral a partir de la setmana que ve. Mentre no estiguin en funcionament, es controlarà l’aforament amb les càmeres que hi ha a la Torre Mapfre. Els usuaris podran saber a temps real si les platges estan plenes o no a través del web municipal, que informarà de l’aforament a través de semàfors verds o vermells.

Triar la platja abans de sortir de casa

El regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia, ha demanat als barcelonins “un canvi d’hàbit” i consultar l’ocupació de les platges al web abans de sortir de casa. “Que la gent planifiqui la sortida per anar a la platja més buida”, ha dit Badia. A la sorra, Sanitat recomana una distància de quatre metres entre grups de persones per deixar passadissos amples per on passar els usuaris que entrin o abandonin la platja.

A les platges hi haurà servei de socorrisme. Les dutxes estaran situades fora del perímetre de la platja i només se’n permetrà l’ús individual. Les àrees d’esport individual estaran tancades però sí que es podrà practicar esport col·lectiu si es mantenen les distàncies entre els esportistes. Badia ha explicat que la platja de gossos reobrirà l’11 de juny amb un control “més estricte” de l’accés.