El 15 de gener la covid-19 ja circulava per Barcelona. Ho han indicat les anàlisis practicades a les aigües residuals de la ciutat per Albert Bosch, president de la Societat Espanyola de Virologia i catedràtic de microbiologia de la Universitat de Barcelona.

Com es detecta la presència de covid-19 en aigües residuals

A les aigües residuals hi van a parar, entre altres coses, els residus fecals de la població. Segons ha informat el viròleg a betevé, “els individus infectats amb el SARS Coronavirus-2 excreten, durant dies, aquest virus i, a més a més, ho fan en quantitats importants”. El primer cas positiu a Barcelona, però, no es va diagnosticar fins al 25 de febrer. El catedràtic assegura que “en aquells moments no es feia cap cerca concreta d’aquest virus i, d’altra banda, també podria haver quedat emmascarat per altres malalties, com ara la grip”.

Fer el seguiment de les aigües residuals podria detectar-ne un possible rebrot

Detectar la presència de coronavirus a les aigües residuals podria posar en preavís la societat de cara a un possible rebrot del virus. Per aquest motiu, Aigües de Barcelona ha iniciat un projecte per monitoritzar-les. L’empresa assegura que, en 48 hores, els laboratoris poden tenir resultats fiables que permeten tenir una fotografia dinàmica de la presència de coronavirus per zones. L’objectiu és poder-se anticipar a un possible rebrot per establir les mesures pertinents.

L’anàlisi de les aigües residuals detecta també els asimptomàtics

Aquest sistema de control i d’alarma podria, fins i tot, aportar dades més fidedignes en relació amb el nombre de ciutadans afectats. A través de l’estudi de les aigües residuals també es detecten els pacients asimptomàtics.