El Ple municipal d’aquest divendres, 3 de maig, ha estat l’últim del mandat abans de les eleccions municipals del 26 de maig. En aquesta sessió han destacat dos temes principals: el futur del Zoo de Barcelona, que finalment s’ha desencallat, i el conflicte per la ubicació del CAP Raval Nord, que ha acabat amb la retirada de l’ordre del dia de l’extinció de la cessió de la capella de la Misericòrdia al MACBA.

El Ple avala el nou CAP Raval Nord a l’edifici annex al MACBA

Un dels primers fets polèmics del Ple ha estat la retirada de l’ordre del dia del punt per extingir la cessió de la capella de la Misericòrdia al MACBA. Per tant, finalment es manté la cessió de la Misericòrdia al museu. A més, el ple ha avalat que el nou CAP es faci on proposa la Generalitat, en un edifici annex al MACBA. La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, considera que aquesta proposta no és la millor opció per al barri, perquè afecta la mobilitat dels veïns i suposa una pèrdua d’espai verd. Aquest dijous el CatSalut ja havia avalat la proposta del Cub, però el govern municipal ha optat per mantenir la possibilitat de revocar la cessió de la capella al MACBA fins a l’últim moment en l’ordre del dia. Això li ha costat la crítica de l’oposició.

La sessió l’han seguida en directe un grup de veïns, a qui l’alcaldessa ha cridat l’atenció diverses vegades perquè guardessin silenci. Precisament, Colau ha acusat alguns partits de “provocar” el públic assistent, fet que ha indignat especialment Xavier Trias.

Llum verda al Pla estratègic del Zoo de Barcelona

El Ple ha acordat finalment aprovar el Pla estratègic del Zoo de Barcelona per unanimitat, amb el vot favorable de tots els partits. També s’ha aprovat l’Ordenança sobre protecció, la tinença i venda d’animals, en aquest cas amb els vots favorables de BComú, PDeCAT, el regidor no adscrit Juanjo Puigcorbé i l’abstenció de la CUP, Esquerra i Ciutadans. El PSC, el PP i el regidor no adscrit Gerard Ardanuy hi han votat en contra. La proposta ha estat presentada al ple per una de les portaveus de la plataforma ciutadana ZOOXXI, que demana “un zoològic amb un nou model de conservació, que qüestioni la captivitat dels animals”.

Aprovades les conclusions sobre la gestió d’Antoni Vives

Després que es tanqués sense acord la comissió d’investigació sobre la gestió d’Antoni Vives durant el mandat de Xavier Trias, el plenari n’ha votat les conclusions. Han estat aprovades amb els vots favorables de BComú, Cs, PSC i PP, el vot en contra del PDeCAT i el regidor Ardanuy i l’abstenció d’ERC, la CUP i el regidor Puigcorbé.La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, diu que les conclusions demostren que hi ha hagut una “actuació opaca”. En aquesta línia s’ha pronunciat també el regidor de Ciutadans, Santiago Alonso, qui ha presidit aquesta comissió. Carmen Andrés, del PSC, assegura que es pot parlar de la trama del 3 % “amb fermesa jurídica”. La crítica principal l’ha protagonitzat el regidor del Grup Municipal Demòcrata Jordi Martí. Ha qualitat l’informe com un “document de pena” i “una farsa” perquè les conclusions, diu, són falses perquè encara no hi ha sentència ferma. Ha acusat el govern de Colau d’enfangar el “bon nom” de l’alcalde Trias i d’Antoni Vives.

Proposició per un pacte de seguretat després del 26-M

El Ple ha aprovat una proposició del grup de Ciutadans sobre seguretat. S’ha acordat que, un cop celebrades les eleccions municipals, els grups estudiïn signar un pacte per baixar els índexs de delinqüència a Barcelona i millorar la coordinació policial. L’oposició, especialment els grups de Cs i del PP, han criticat la gestió del govern municipal.Francisco Sierra, de Cs, creu que Colau “no té ni el més mínim interès” en aquesta qüestió. També des del Grup Demòcrata han criticat que l’alcaldessa “no hagi assistit en aquests quatre anys” a les comissions de Presidència i des del PP lamenten que el govern municipal s’hagi “amagat” sempre darrere del comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens. La proposició s’ha aprovat amb els vots favorables del PP, Cs i del PSC. Carmen Andrés diu que el seu partit no posarà “cap cordó sanitari a pactes amb Cs en aquesta matèria”. El govern municipal i el Grup Demòcrata s’han abstingut i ERC i la CUP Capgirem Barcelona hi han votat en contra.

Una altra de les proposicions destacades el plenari ha estat la de la CUP, que ha demanat un compromís independentista per a les municipals. La proposta ha caigut per l’abstenció de Barcelona en Comú, ERC i el Grup Municipal Demòcrata, que no han compartit alguns dels punts del text, i el no de Cs, PSC i PP.

Els socialistes han presentat una proposta per demanar un pla de xoc per garantir la seguretat laboral dels treballadors del metro per la crisi de l’amiant. Ha rebut el suport del PSC, el Grup Municipal Demòcrata, Cs i el PP; l’abstenció d’ERC i la CUP, i el vot en contra de BComú.

Concessió de Medalles d’Or

Un dels punts del Ple municipal ha estat la votació d’atorgar la Medalla d’Or al Mèrit Cívic a l’Escola d’Adults de la Verneda-Sant Martí, que fa més de quaranta anys que treballa en favor de la vida comunitària del barri de la Verneda. També s’ha sotmès a votació atorgar la Medalla d’Or al Mèrit Esportiu a Juli Pernas, per la seva dedicació professional a la gestió municipal de l’esport a Barcelona i la seva trajectòria esportiva. Tots els grups municipals hi han votat a favor excepte la CUP, que s’hi ha abstingut.

Els grups també s’han pronunciat sobre la concessió de les 25 medalles d’honor de Barcelona a aquells veïns i entitats que han contribuït a defensar els “valors cívics” i a construir una ciutat “diversa i compromesa”. Entre els premiats estan Moncho, el rei del bolero; la representant de l’Associació de Veïns del Fort Pienc, Gisela Boronat, i el botiguer Alfons Solà i Riera.

Ple extraordinari sobre la comissió per l’ordenança de terrasses

La sessió plenària ha començat amb un ple extraordinari que han forçat els grups de l’oposició, excepte la CUP. S’han aprovat les conclusions de la comissió d’estudi de l’ordenança de terrasses a Ciutat Vella i també de la comissió d’estudi d’usos de la zona del Fòrum. La majoria dels grups municipals han carregat contra el govern de Colau per la manca de voluntat de diàleg. El regidor de Ciutadans Koldo Blanco ha dit que “el conflicte de les terrasses està més viu que mai”. Des del PSC, Montserrat Ballarín ha parlat de la “por” de l’executiu municipal a debatre. Xavier Mulleras, del PP, s’hi ha referit com a “terrassafòbia”.

La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, ha assegurat que si s’hagués aplicat l’ordenança de forma arbritrària, el cas hauria acabat als jutjats.

Balanç del mandat en l’últim ple

L’apartat de les declaracions institucionals ha posat punt final a l’últim ple del mandat. Abans de donar per finalitzada la sessió, l’alcaldessa Ada Colau ha volgut fer un balanç breu dels darrers quatre anys al consistori. Ha dit que ha estat “un honor” governar la ciutat “en un dels mandats segurament més complicats” des de la recuperació de la democràcia. Ho ha dit, entre altres motius, per l’atemptat de la Rambla. Per això ha agraït als grups municipals que hagin intentat “mantenir els mínims ponts de diàleg fins i tot en les situacions més difícils”. I ha afegit: “Crec que el vincle d’aquest mandat el tindrem de per vida.”

De cara a la campanya de les eleccions municipals, ha desitjat “sorts i encerts” als candidats que s’hi presenten.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a