La comissió d’investigació sobre la gestió de l’àrea d’Urbanisme en el mandat de Xavier Trias (2011-2015), que depenia del convergent Antoni Vives, s’ha tancat sense acord. De fet, no s’ha ni votat l’informe de conclusions que es portarà al ple del 3 de maig. Només BComú i Cs han defensat les conclusions, mentre que ERC, PSC i PP han expressat dubtes i el PDeCAT les ha rebutjat. Els grups podran presentar-hi esmenes.

Aquesta comissió d’investigació va començar el 2017 per esclarir la gestió de l’agència metropolitana Barcelona Regional (BR) i l’empresa municipal BIMSA, després de detectar-hi suposades irregularitats. Algunes d’aquestes es van arxivar, però la Fiscalia manté obert el cas per la suposada contractació irregular de dues persones a BR, i l’Audiència Nacional manté sota secret de sumari la presumpta vinculació de l’Ajuntament en el finançament irregular de CDC.

Antoni Vives no passa per la comissió

Un dels al·licients de la comissió era l’assistència d’Antoni Vives, però l’extinent d’alcalde no va comparèixer quan se li va demanar. L’informe de conclusions recull que l’actuació de Vives va ser inadequada a BR, una agència que, segons les conclusions, no tenia control pressupostari i va fer activitats no previstes en els estatuts.

“Podem concloure que hi va haver una actuació opaca”, ha destacat la tinenta d’alcalde Janet Sanz, que ha assegurat que s’han fet accions a BR per millorar-ne la transparència. Sanz ha lamentat que Vives no hagi assistit a la comissió. Santiago Alonso (Cs) ha afirmat que en el mandat Trias “van passar coses greus” i que a la comissió s’ha constatat “mala gestió” a l’àrea d’Urbanisme.

El PDeCAT nega irregularitats penals

Jordi Martí (PDeCAT) ha assegurat que “no hi ha cap irregularitat de tipus penal” en la gestió del govern Trias a Urbanisme i ha anunciat el vot contrari a tot l’informe de conclusions. Jordi Coronas (ERC) ha dit que la comissió ha estat “un despropòsit continuat”. Tot i admetre que “hi ha coses que no s’han fet bé”, ha criticat la “imprudència” de BComú i Cs en algunes declaracions.

Des del PSC, Daniel Mòdol ha destacat que les empreses municipals s’han pogut explicar i ha criticat l’informe de conclusions perquè “barreja temes per justificar aquest circ”. Xavier Mulleras (PP) ha reiterat que el PP volia ampliar la investigació a mandats anteriors, ha qualificat BR de “caixa negra” i ha denunciat l’ús de fons públics a BR per finançar projectes que no tenien interès general.