El Consell Plenari de Ciutat Vella ha aprovat, per unanimitat, atorgar a Alfons Solà i Riera la Medalla d’Honor 2019 a títol individual. El reconeixement ha tingut en compte el treball social i comercial que l’Alfons ha desenvolupat des de més de quatre dècades. Com a exemple destaca el seu paper en la creació de diferents entitats comercials del barri. A l’actualitat continua al capdavant de la drogueria Solà, un establiment que es remunta a mitjan segle XIX, quan també era perfumeria i botiga de queviures.

Alfons Solà, un botiguer implicat

Alfons Solà fa més de quatre dècades que està al capdavant del negoci familiar del barri de Sant Pere. Des dels inicis s’hi va implicar molt. Va ser el promotor d’algunes de les entitats comercials del barri. Aquesta implicació se li ha reconegut amb la Medalla d’Honor de Ciutat Vella 2019.

“Vaig intentar que no me’l donessin perquè penso que hi ha molta gent que se’l mereix i, d’altra banda, a mi m’agrada anar molt per lliure”, explica Solà.

Notari dels canvis al barri

La tradició comercial familiar i la seva pròpia experiència l’han convertit en coneixedor dels canvis que s’han produït tant al sector com al barri de Sant Pere. Afirma que el barri que ell va conèixer i el d’ara no tenen absolutament res a veure. “Aquí hi havia el Mercat del Born en funcionament, hi havia un munt de missatgers, l’Estació de França era l’estació més dinàmica, o sigui, tot passava per aquí, i en aquest barri es trobaven tot una sèrie de coses que no es trobaven enlloc més de la ciutat”, recorda Solà.

Reptes socials i comercials

Alfons Solà creu que a l’actualitat el barri i el comerç tenen diferents reptes, entre els quals mantenir una oferta comercial atractiva i evitar que els veïns marxin. Per aconseguir-ho diu que estaria bé aconseguir algunes coses com ara la creació d’escoles d’oficis per ocupar gent i per revitalitzar l’aspecte cultural i històric del barri.

Aquest botiguer representa la sisena generació familiar vinculada al comerç del barri de Sant Pere. A hores d’ara no sap si al seu negoci hi haurà relleu generacional, però el que té clar és que el futur del comerç al barri diu que ha d’incloure la implicació de tots els botiguers.