La Comissió d’Ecologia ha admès a tràmit la iniciativa ciutadana de la plataforma ZOOXXI, que demana un canvi de model de zoo. És la primera vegada que l’Ajuntament tramita una iniciativa d’aquest tipus. Tots els grups hi han votat a favor, excepte el PP, que s’ha abstingut. Representants de la plataforma han defensat la iniciativa en la comissió i han reclamat un pla de govern que s’apliqui. Els grups han coincidit que cal una revisió del model de zoo i que la iniciativa esperona el debat polític.

La plataforma ZOOXXI demana un model de parc zoològic que fomenti la investigació i l’educació i que prioritzi el benestar dels animals i la conservació dels seus hàbitats naturals. El coordinador de la plataforma, Leonardi Anselmi, ha donat les gràcies a les més de 24.000 persones que han signat la iniciativa ciutadana i l’ha definit com una proposta “a favor del futur de Barcelona i els hàbitats naturals”. De cara als mesos de negociació política que ara s’obren, Anselmi ha advertit els grups que “ja venim negociats des de casa” i que volen un pla efectiu.

La tinenta d’alcalde Janet Sanz ha dit que la iniciativa és un triple èxit per l’organització de la plataforma, per l’impuls democràtic i pel contingut, i ha dit que la previsió és aprovar-la en el plenari la primavera del 2018. Jordi Martí (PDeCAT) ha afirmat que es fa “un pas més” en la lluita per la convivència dels animals. Des de Cs, Santiago Alonso ha dit que la iniciativa porta al debat polític un tema que fa temps que està entre la ciutadania, i Jordi Coronas (ERC), que arriba en un moment clau de debat sobre el nou model de zoo. El regidor del PP Xavier Mulleras ha justificat l’abstenció perquè està a favor que es presenti una iniciativa ciutadana però no en comparteix tot el contingut.