El Ple de l’Ajuntament ha aprovat modificar l’ordenança municipal per regular la música en viu, que inclou l’etiqueta espais de cultura viva, per a petits bars, locals i clubs de la ciutat. Amb la mesura es dona cobertura legal a nombrosos establiments que acullen activitats culturals amb un aforament màxim de 150 persones, amb una programació estable mínima de 40 concerts l’any i un paper d’articulació social.

El Plenari Municipal ha donat llum verda per unanimitat a una mesura que l’alcaldessa, Ada Colau, ha qualificat d'”històrica” i que “equipara” Barcelona amb grans capitals musicals. El sector ha aplaudit la iniciativa que culmina amb una llarga reivindicació, i que els permetrà programar activitats culturals a bars o locals petits sense necessitat d’estar fora de la llei, com passava fins ara.

El pla també està dissenyat per reconèixer el valor d’aquestes petites mostres culturals que es realitzen arreu de la ciutat, i promoure la música en viu a través d’estratègies que garanteixin la convivència. A més, l’articulació social hi juga un paper clau: aquesta iniciativa genera un context adient per la cohesió social i la participació ciutadana impulsada des de l’àmbit cultural. La iniciativa ve acompanyada d’un conjunt d’estratègies transversals que garanteixin la conciliació entre el bon desenvolupament d’aquestes activitats i el dret a descans dels veïns de Barcelona. La Plataforma Música Viva Barcelona, composta per empresaris, artistes i activistes del sector, celebra que hagi quedat aprovada aquesta ordenança i assegura convençuda que això farà augmentar el creixement d’espais de petit format, que és la base més profunda de la cultura als barris.

Ada Colau ha fet una crida a escoltar els veïns i a establir un diàleg que garanteixi la convivència i el respecta als espais d’oci musical. Finalment, ha celebrat que s’hagi aprovat aquest consens per unanimitat per establir un marc normatiu més fort a la ciutat.

 

La cultura de proximitat ja podrà desenvolupar-se amb plena tranquil·litat

La música juga un paper fonamental en el desenvolupament de la vida urbana de Barcelona i suposa un fort impacte econòmic per a la ciutat. La cultura, i per tant la música en viu, representen un pes social rellevant i per això és un factor a tenir en compte a l’hora d’arrencar polítiques públiques en aquest context.

Aquest context es desenvolupava fins ara fora dels marcs legals establerts i amb aquesta nova proposta la ciutat fa un pas de gegant en la regulació de l’àmbit de cultura de proximitat. Un gran exemple d’aquesta situació va ser l’any 2013, quan l’Espai Heliogàbal va rebre el Premi Ciutat de Barcelona, alhora que havia de desenvolupar la seva activitat fora dels marcs normatius vigents.