A finals d’aquest 2019 l’Ajuntament farà entrega de les 25 medalles d’Honor a persones i entitats que han destacat per la consciència ciutadana, la convivència i els valors cívics. Hi ha cinc atorgades des de l’àmbit de la ciutat i les altres 20 es concedeixen a proposta dels consells dels diferents districtes. Està previst que al plenari de Gràcia del proper 13 de març tots els grups municipals votin a favor d’entregar una de les dues medalles a Moncho, a títol pòstum. L’artista va morir el 28 de desembre als 78 anys. Aquí pots recuperar una de les últimes entrevistes que va fer Moncho a betevé, a l’Àrtic, on va presentar ‘Mis queridos boleros’.

Moncho, l’artista d’arrels gracienques

El 26 de juliol del 1940 va néixer Ramon Calabuch i Batista, conegut com a Moncho. Els primers anys de la seva vida els va passar al carrer del Progrés, 13. Quan era petit la família es va traslladar al carrer del costat, a la Fraternitat, on encara viu una de les seves germanes. De jove va treballar en una impremta del barri però de seguida es va dedicar de ple a la música. En una entrevista que li va fer Joan Barril l’any 1998 a betevé, Moncho va explicar que va començar a cantar boleros amb 10 anys. La banda sonora dels gitanos de Gràcia era la rumba, però ell es va decantar pel bolero. D’arrels gracienques, la vida d’artista el va fer voltar molt i les darreres dècades de la seva vida les va passar al Maresme. L’any 1995 Moncho va ser el pregoner de la Festa Major de Gràcia.

El Pescadilla, Gato Pérez i Moncho

Ricard Valentí Gutiérrez, de l’Associació Joves Gitanos de Gràcia, explica que del barri de la Vila de Gràcia han sortit molts músics però “artistes n’hi ha hagut dos: un és Antonio González, conegut com el Pescadilla, amb el tema de la rumba i l’altre és Moncho, el rei del bolero”. El Pescaílla té una placa al carrer de la Fraternitat, on va néixer. L’altra gran artista del barri, fora de l’àmbit gitano, és Gato Pérez. Un artista que té una plaça amb el seu nom i una placa que acaben de restaurar a la plaça del Poble Romaní.

L’Associació Joves Gitanos de Gràcia, la família de Moncho i el districte de Gràcia estan en converses per situar algun element de record al barri. Encara falta definir el lloc exacte i si serà una placa o una escultura, però hi ha la voluntat de recordar amb un element a la via pública les arrels gracienques de Moncho. El seu cosí, Joanet Calabuch, que va compartir els darrers anys de la seva vida a Mataró, explica: “Vaig tenir el gust, el privilegi, en sentit de família, de tenir-lo uns anys al meu costat. Ell era un home molt senzill i es guanyava la gent amb la senzillesa“.

Un disc de la família Calabuch

La família Calabuch va participar a l’homenatge que es va fer a Moncho a L’Auditori el 14 de gener. Arran d’aquesta participació amb el tema ‘Rosó’, s’han animat a preparar un disc que li volen dedicar.