Aquest dimarts s’ha fet la segona sessió de la comissió d’estudi per analitzar la crisi de les terrasses a Ciutat Vella, en què diversos testimonis d’entitats veïnals i de restauradors han interpel·lat la regidora, Gala Pin, per l’aplicació de la normativa. Tot i que les opinions són enfrontades, totes les veus coincideixen que hi ha un problema i són molt crítics amb la gestió que en fa el govern municipal. D’una banda, les associacions veïnals creuen que la normativa ha cedit als interessos del gremi i, de l’altra, els restauradors consideren que se’ls està criminalitzant i que es posa en risc la viabilitat dels locals.

Els veïns diuen que la normativa és massa tova

Els primers testimonis que han portat els grups polítics han estat dues veus crítiques amb la normativa perquè no la consideren prou restrictiva. Daniel Pardo, de l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS), ha assegurat que “la comissió és una farsa”. Segons Pardo, no es pot parlar d’excés de zel per part del govern municipal, perquè hi ha molts bars que tenen terrassa sense llicència o bé més taules de les autoritzades i ha denunciat que “l’Ajuntament no fa res”. De fet, ha assegurat, que el nombre de taules, lluny de reduir-se, ha augmentat.

Pardo ha criticat la situació a la plaça Reial, on diu que hi ha 2.000 cadires privades i no hi ha cap banc públic. Per tot plegat, considera que el “consistori s’ha venut a l’avarícia del Gremi de Restauració”.

Per la seva banda, Ana Menéndez, presidenta de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), ha secundat els arguments de Pardo i ha apel·lat a l’esperit que va permetre presentar-hi al·legacions conjuntes de la FAVB i el Gremi de Restauració a l’ordenança.

Els restauradors amenacen amb acomiadaments

Diversos restauradors de Ciutat Vella han donat el seu testimoni crític amb l’aplicació de l’Ordenança de terrasses i han assegurat que la restricció de taules o l’eliminació posa en risc la viabilitat de molts negocis. Des del Gremi de Restauració, Roger Pallarols ha retret a Pin que s’ha desdit del pacte que es va signar a l’Ajuntament el 2013 i que “el consistori està fent la vida impossible als restauradors”.

Entre els testimonis, el del propietari de la Pastisseria Bubó, Ernest Ameller, a qui s’ha retirat la terrassa. Assegura que el negoci ja no és rendible i que tenen pèrdues econòmiques de 15.000 euros cada mes. Ameller ha assegurat que dels 11 treballadors que tenen des de fa molts anys ara mateix només en poden mantenir quatre.

Altres locals que s’han vist afectats per la retallada de taules, com el Buenas Migas o el Cafè del Born, han reivindicat que fa anys, o fins i tot dècades, que van obrir els establiments, que estan arrelats al barri i que, tot i complir amb els horaris i donar un servei al barri, “l’Ajuntament només els posa bastons a les rodes”.

Aquesta comissió es va aprovar al ple amb els vots del PDeCAT, Cs, PSC i PP. Durant la primera trobada, la regidora Gala Pin, va negar les acusacions d’arbitrarietat en l’aplicació de la normativa.

Gala Pin admet que “encara queda molt per fer”

La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, ha afirmat a la comissió que “no se’ns pot acusar de no haver dialogat”, després de més de 80 sessions amb restauradors i veïns. Pin ha respost al col·lectiu veïnal que, si detecten incompliments de la normativa per part dels comerços, poden presentar-hi denúncia. També ha considerat que les terrasses “no són l’únic problema d’ocupació de l’espai públic a Ciutat Vella” i que l’Ajuntament està treballant paral·lelament en altres fronts, com per exemple per controlar els vehicles de mobilitat personal. Per això ha considerat que “encara queda molt per fer” i ha instat tots els actors a seguir dialogant amb l’Ajuntament per trobar el punt d’equilibri entre la rendibilitat dels negocis i la preservació de l’espai públic per a la ciutadania.