L’últim ple del mandat 2015-2019 ha desencallat el conflicte entre el MACBA i el CAP Raval Nord per qui es queda amb la capella de la Misericòrdia. Finalment, el ple ha mantingut la cessió d’aquest espai al museu i, així, ha fet costat a la darrera proposta per construir el nou CAP Raval Nord enganxat al MACBA (amb un edifici batejat com el Cub).

Tot i que 24 hores abans del ple el CatSalut ja havia avalat la proposta del Cub, el govern de BComú ha mantingut fins a l’últim moment en l’ordre del dia la possibilitat de revocar la cessió de la capella al MACBA, fet que li ha costat la crítica de tota l’oposició. Xavier Trias (PDeCAT) ha lamentat que “en situació d’acord és ridícul continuar amb aquesta història” i Marilén Barceló (Cs) ha acusat l’executiu de “només voler crear conflictes”. Per la seva banda, Alberto Fernández Díaz (PP) ha acusat el govern de “voler promoure més conflicte i gesticulació”.

Pin: “No és la millor opció”

Finalment, però, la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, ha acabat retirant la votació sobre la revocació i, per tant, el MACBA manté el seu dret a ampliar-ne les instal·lacions a la Misericòrdia. Pin ha reiterat que “no creiem que [el Cub] sigui la millor opció”, però ha defensat que el centre sanitari s’acabi fent al Cub: “Em quedo contenta que almenys tinguem un nou CAP en acabar el mandat”. Jordi Coronas (ERC) ha demanat a Pin i l’alcaldessa, Ada Colau, “un compromís perquè corre pressa” accelerar la construcció del CAP.

Els qui no han quedat satisfets amb el fet que el MACBA mantingui el dret sobre la Misericòrdia són els membres del CAP Raval Nord Digne, que sempre han exigit que el CAP s’ubiqui a la capella, que han seguit el debat del ple amb pancartes. En acabar, han abandonat el Saló de Plens amb crits de “MACBA, fora del barri”, “El vostre vot no ens representa” i “Vergonya”.

Jaume Collboni (PSC) n’ha responsabilitzat el govern de BComú: “Vostès han volgut tancar conflicte”. En canvi, Eulàlia Reguant (CUP) s’ha alineat amb els veïns: “Fer el CAP al Cub és eliminar espai públic; això no és millorar la vida dels veïns”, ha dit.