La inseguretat és el problema més greu que té Barcelona segons l’últim baròmetre semestral de l’Ajuntament (desembre del 2018). Aquesta qüestió ha escalat del sisè al primer lloc del rànquing de preocupacions en només sis mesos, i ha assolit l’índex més alt en els últims vuit anys. L’accés a l’habitatge es manté en segon lloc, seguit de l’encaix de Catalunya a Espanya.

El problema més greu a Barcelona:

  • Inseguretat (21)
  • Accés a l’habitatge (12,1)
  • Encaix de Catalunya a Espanya (7,3)
  • Circulació i trànsit (6,3)
  • Gestió política municipal (6,2)

El turisme (5,2), que havia figurat en el primer lloc al baròmetre del juny del 2017, cau al setè per darrere de l’atur (5,5), que continua la tendència a la baixa des del 2015, quan dominava el rànquing de problemes amb un 31,9 % de les respostes.

El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha admès que la ciutat té “un problema real” amb la inseguretat, però ha assegurat que s’hi està actuant. Pisarello ha atribuït l’increment que recull el baròmetre pels efectes de l’article 155 als Mossos d’Esquadra i perquè l’alerta terrorista ha fet “desviar” efectius i això ha permès un repunt dels furts. Tot i això, ha denunciat “l’estat d’opinió deliberat i irresponsable” que han generat “forces polítiques de dretes”.

La majoria creu que la ciutat està pitjor

Quan es pregunta si en l’últim any la ciutat ha millorat o ha empitjorat, el 59,9 % creu que està pitjor, una xifra que creix 14 punts respecte l’últim baròmetre (45,6). Els que creuen que la ciutat ha millorat passen del 29,5 al 25,5 %, mentre que els que la veuen igual cauen del 20 al 12 % en sis mesos. Respecte a principis de mandat (juny del 2015), s’ha doblat la xifra de barcelonins que, segons el baròmetre, creuen que la ciutat ha empitjorat (del 30,9 al 59,9 %).

La gestió municipal: empat entre partidaris i detractors

El baròmetre també demana una valoració sobre la gestió municipal. El 43,4 % creu que és bona o molt bona, una xifra que cau gairebé 12 punts respecte a l’últim baròmetre (juny del 2018). Els que apunten que la gestió municipal és dolenta o molt dolenta creixen del 29,1 al 42 %, l’índex més alt dels dos últims mandats. Els barcelonins que la veuen normal passen del 13,9 al 12,8 %.

“Sens dubte, alguna cosa s’haurà fet malament”, ha admès Pisarello quan se li ha demanat autocrítica tenint en compte aquestes dades. Ara bé, el primer tinent d’alcalde ha dit que hi ha un “clima generalitzat de pessimisme” de la ciutadania envers la situació política a tots els nivells que ha afectat també l’Ajuntament.

Els resultats de l’enquesta han donat munició a l’oposició, que augura un canvi de govern a Barcelona. Com que és l’últim baròmetre abans de les eleccions municipals del maig, no recull la valoració dels líders municipals ni tampoc la intenció de vot.