La Medalla d’Honor de Barcelona és una distinció a aquelles persones o entitats que han destacat en la defensa de la ciutat i els valors cívics. La Gisela Boronat (Barcelona, 1961) s’emportarà aquest guardó a proposta del districte de l’Eixample. Per part de la seva família paterna, també el seu pare i el seu avi van ser ciutadans actius en la vida associativa. Boronat és llicenciada en geografia i història, i ha compartit la dedicació a l’associació amb la seva parella, Joaquim Mallén, que ja hi estava vinculat quan ella va entrar-hi, i que de fet actualment és el president l’AV Fort Pienc.

La reivindicació d’equipaments

La distinció a la Gisela Boronat té a veure amb la feina feta però també en la queda per fer, com el futur de Glòries, un nou CAP, les escoles i instituts, el tramvia per la Diagonal o el repte de la contaminació.

El motiu que la va impulsar a incorporar-se, l’any 1994, a l’Associació de Veïns del Fort Pienc, que s’havia fundat el 1976, va ser reivindicar equipaments per al barri.

Per això, insisteix que aquest premi no considera que sigui un premi a la seva tasca personal sinó que és un reconeixement a tota la gent que ha estat treballant dins l’associació i en altres entitats per tirar endavant el barri del Fort Pienc.

La documentació dels canvis

Dins de l’entitat destaca la feina del grup de consum Pixapins, un dels pioners, i també la vocalia de l’arxiu històric, que va ser, segons Boronat, una idea que tenien els veïns del barri quan veien que tot es transformava de manera vertiginosa. En adonar-se’n van pensar que havien de guardar fotos i testimonis perquè la història no quedés en l’oblit.

La primera exposició de l’arxiu amb materials propis es va fer el 2004 i ja han publicat tres volums sobre la memòria del barri, en els quals destaca la feina de documentació.