El CatSalut avala la construcció del CAP Raval Nord en l’edifici annex al MACBA conegut com Cub, situat entre el carrer de Ferlandina i la plaça de Joan Coromines. L’Ajuntament havia demanat al Departament de Salut que analitzés la viabilitat d’aquesta opció que la Generalitat i la Diputació havien posat sobre la taula, i el director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, ha dit en roda de premsa que li donen el vistiplau. Això vol dir que a hores d’ara hi ha “dues possibilitats”: ubicar el centre d’atenció primària a la capella de la Misericòrdia, com inicialment s’havia plantejat, o fer-ho en aquest edifici annex. Tot i que Comella insisteix que la decisió final correspon a l’Ajuntament no amaga que el Cub ofereix 500 m2 més de construcció, i reconeix que això “és una avantatge important”.

El CatSalut ha enviat aquest dijous l’informe en què s’analitzen les dues opcions sobre el futur CAP Raval Nord als grups municipals. Els temps juga en contra perquè justament aquest divendres hi ha Plenari Municipal. El govern d’Ada Colau ja va dir fa uns dies que si el consens entre els grups es produïa es retiraria de l’ordre del dia la rescissió de la cessió de la capella de la Misericòrdia al MACBA. El director del CatSalut, Adrià Comellas, però, és optimista. “Ens sembla que estem al final d’un túnel molt llarg, de 12 anys”, ha assegurat.

Pros i contres de les dues possibilitats

Des del CatSalut han analitzat els avantatges i inconvenients que presenten totes dues opcions. L’avantatge més evident de la construcció del nou CAP Raval Nord al Cub són els metres quadrats. L’edifici annex al MACBA permetria guanyar 500 metres quadrats més (en total tindria 3.000 m2) que no pas si s’ubica a la capella de la Misericòrdia (2.500 m2). En el cas del Cub es construiria un edifici de quatre plantes on actualment hi ha el mural de Chillida, al lateral del museu.

En canvi, l’opció del Cub presenta més dificultats pel que fa a la mobilitat i a l’accés al centre d’atenció primària. Mentre a la capella de la Misericòrdia no caldria actuar, en aquest cas s’hauria d’habilitar una zona per desencotxar vehicles i ambulàncies, una qüestió que ja han traslladat al consistori perquè ho analitzi.

Pel que fa al pressupost, el fet que el Cub ofereixi més superfície construïda encariria un 20 % el projecte, mentre que la capella de la Misericòrdia té la dificultat d’haver de conservar la façana existent i això també pot fer pujar més el preu que no pas si es tracta d’una obra nova. També hi ha diferències en la tramitació. En el cas del Cub cal fer una modificació del PGM, més complexa que el canvi d’ús que suposa la Misericòrdia i que podria allargar el procés entre sis i nou mesos. Tot i això, Comellas assegura que si hi ha voluntat per totes les parts es poden escurçar els terminis.

Els veïns, contraris al Cub

Tant el portaveu de la Plataforma Raval Nord, Iñaki Garcia, com la directora del CAP Raval Nord, Anna Romagosa, s’han mostrat contraris a les propostes per construir un nou centre, i que no siguin ubicar-lo a la capella de la Misericòrdia. De fet, aquest dijous a la tarda, els membres de la plataforma han convocat una manifestació que sortirà de la capella i avançarà fins a la plaça de Sant Jaume.