Després de mesos intensos de debat, el Ple ha desencallat el futur del Zoo de Barcelona. En l’última sessió del mandat ha aprovat el Pla estratègic de l’equipament i la iniciativa ciutadana impulsada per ZOOXXI (convertida en modificació de l’ordenança de tinença d’animals), els dos documents que marquen com ha de ser l’equipament de cara als propers anys. L’objectiu és que el Zoo redueixi el nombre d’espècies (actualment en té unes 300) i que s’enfoqui més a la docència.

Tots els grups han votat a favor del Pla estratègic, mentre que el suport a la iniciativa de ZOOXXI no ha estat tan contundent: BComú, el PDeCAT, ERC i el regidor Puigcorbé han votat “sí”; la CUP s’ha abstingut; i Cs, el PSC, el PP i el regidor Ardanuy han votat “no”. La tinenta d’alcalde d’Ecologia, Janet Sanz, ha justificat que a partir d’ara “el Zoo serà modern i pioner”, alhora que ha recordat que també es desencallen 60 milions d’euros d’inversió en els propers 16 anys.

Reticències per la reducció d’espècies

Jordi Martí (PDeCAT) ha defensat que “el Zoo deixi enrere conceptes caducs i visions ancorades al passat” i Jordi Coronas (ERC) ha afegit que per garantir el futur de l’equipament “el Zoo s’ha de modernitzar”. Menys optimistes han estat la resta de grups. Santiago Alonso (Cs) ha criticat la proposta de ZOOXXI perquè “no és una bona iniciativa”, i ha reblat a Colau que “no és moment de fer electoralisme, és moment de pensar en el Zoo”.

Per la seva banda, la regidora del PSC Carmen Andrés ha lamentat que el Pla estratègic i l’ordenança siguin “contradictòries” i ha advertit que el Zoo podria quedar fora de la normativa internacional. Pere Casas (CUP) també ha expressat “dubtes raonables” per “encabir les dues propostes” i Alberto Villagrasa (PP) ha estat el més contundent: “Amb la seva proposta, el Zoo està abocat a morir”.

Per contra, la portaveu de ZOOXXI, Alejandra García, ha defensat la modificació de l’ordenança perquè “no volem un zoo colonialista que atrapi animals”. Per això, ha dit, “proposem un nou model de conservació que qüestioni èticament la captivitat”.