El bloc de l’habitatge ha fet disparar l’intercanvi de crítiques dels candidats durant ‘El debat de Barcelona’ d’aquestes eleccions municipals del 2023. Els punts més controvertits: la construcció d’habitatges públic i l’ocupació, amb visions ben oposades. Des d’ERC, han retret a Ada Colau que en els dos mandats “s’ha fet un terç de tot l’habitatge previst”, mentre que Colau ha defensat que n’han construït més que “cap altre govern”, amb una crítica implícita a la Generalitat.

Colau: “Hem fet més habitatge social que cap govern”

La candidata de Barcelona en Comú ha emfatitzat que “l’habitatge és un escàndol al nostre país” des de fa 40 anys i ha reivindicat la feina feta pel seu govern assegurant que “avui Barcelona lidera les polítiques d’habitatge a tot l’estat”. També s’ha mostrat satisfeta d’haver “regulat els lloguers de Barcelona” amb la llei estatal aprovada recentment i d’haver “evitat milers de desnonaments”.

Des de Valents, Eva Parera ha acusat Colau de ser “la gran especuladora d’aquesta ciutat” amb la creació de les superilles i “permetent les ocupacions il·legals”. Crítiques al govern municipal també de Daniel Sirera, del PP, que ha culpat el govern actual de ser el responsable que “ningú vulgui construir a Barcelona” i també de l’augment de l’ocupació, i ha rematat: “No es pot viure a Barcelona”.

Discrepàncies sobre els lloguers a Barcelona

Pel que fa als lloguers, Trias ha fet gala perquè durant el seu mandat “el preu del lloguer va baixar un 8 % i després de vuit anys de Colau ha pujat un 49 %“.

Maragall: “Intentarem arribar gairebé als zero desnonaments” 

El candidat d’ERC, Ernest Maragall, ha promès construir 20.000 pisos públics i ha criticat Colau per haver fet “només un terç dels pisos socials que havia promès”. Sobre els lloguers, ha dit que “el 40 % dels llogaters han hagut de marxar del pis” perquè no n’han pogut pagar el lloguer i s’ha compromès a “arribar gairebé als zero desnonaments”

Collboni lloa els 70.000 habitatges 

El candidat socialista, Jaume Collboni, ha admès que “tenim un problema molt seriós” i s’ha compromès a fer de l’habitatge una prioritat. Ha confessat estar orgullós de la feina durant aquest mandat en el planejament d’habitatge: “S’han fet 70.000 pisos a la ciutat tant de construcció pública com de privats”.

Ciutadans proposa lloguer assequible per a joves 

L’alcaldable de Ciutadans, Anna Grau, ha retret que s’han aprovat lleis que enfonsen la construcció i posen el lloguer pels núvols. Ha proposat mesures concretes com avalar els joves que es volen emancipar, habitatge compartit per a gent gran, i crear 2.500 habitatges de lloguer assequible rotatoris en solars o edificis públics. També ha afegit a la llista buidar edificis públics ocupats, com “Can Trias” —ha ironitzat— referint-se a Can Vies.  

Què vols saber de les eleccions municipals a Barcelona?