Els Mossos han desnonat aquest divendres una parella gran que havia viscut tota la vida a la Barceloneta amb un lloguer de renda antiga. Un centenar de persones s’ha mobilitzat al llarg del matí per evitar el llançament. Els Mossos han detingut una de les persones per resistir-se a l’autoritat, en espera que passi a disposició judicial.  

El Jesús, conegut com a Pitote, i la seva exparella, la Conxi, amb una discapacitat del 75 % vivien de lloguer al passeig de Joan de Borbó, 15.  

Protesta des de les 9 h contra el desnonament

Nou furgonetes de la Brimo dels Mossos d’Esquadra han arribat a la zona a mig matí i pels volts de les 11 h s’han acostat a l’edifici on s’ha efectuat el desnonament. El Sindicat d’Habitatge del Raval i el del Casc Antic havien començat la protesta a les 9 h, a les portes de l’habitatge.  Els agents han acordonat la zona i han retirat —en alguns casos a la força— els manifestants que protegien la porta de l’edifici.  

El propietari actual va adquirir l’habitatge al 2016 a un preu més baix del seu valor de mercat perquè tenia inquilins a l’interior i ara al·lega que el necessita per als seus fills. La llei preveu que aquest supòsit és suficient per trencar un contracte de lloguer, encara que sigui de renda antiga i un jutge li ha donat la raó. Inicialment, el desnonament s’havia de fer el mes d’abril, però van aconseguir prorrogar-lo un mes. La data, però, ja ha arribat.

Crítiques a la Copa Amèrica de vela 2024

Els moviments en defensa de l’habitatge asseguren que el desnonament previst respon a la “necessitat de rendibilitzar els pisos turístics a la temporada alta” i afirmen: “És la manera com Barcelona s’està preparant per a la Copa Amèrica: expulsant-ne els veïns”.

Fa només uns dies, Ciutat Vella va ser l’escenari de mobilitzacions veïnals contra quatre llançaments previstos en un sol dia, dels quals, finalment, se’n van executar dos. Aquell dia va haver de marxar de casa la Danitza, una veïna que hi vivia des de feia 16 anys i que s’havia convertit en una icona al barri. El seu cas, fins i tot, s’ha denunciat a les Nacions Unides.