La Junta Local de Seguretat de Barcelona s’ha reunit aquest divendres en una trobada extraordinària amb la mirada posada en la Copa Amèrica de vela i el repte per a la seguretat que suposarà l’organització d’aquest esdeveniment. La Guàrdia Urbana té a punt un pla que preveu desplegar més efectius i augmentar la presència policial, sobretot a la zona del litoral barceloní, però que també posarà el focus en garantir la mobilitat i la seguretat ciutadana per combatre fenòmens com la multireincidència i l’incivisme i les botellades a les platges.

“Barcelona està preparada”

El tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, ha admès que l’organització de la Copa Amèrica —un esdeveniment que s’allargarà durant 65 dies— comportarà moltes casuístiques, però també ha subratllat que “Barcelona està preparada” perquè té molta experiència. Ha recordat, per exemple, que la ciutat ja va aconseguir organitzar amb èxit els Jocs Olímpics del 92. Batlle ha destacat que el dispositiu és molt “minuciós” i que contempla més presència policial, més coordinació i més prevenció.

Aquest pla es presentarà en detall en els propers dies, tot i que l’intendent major de la Guàrdia Urbana, Pedro Velázquez, ha explicat que s’ha dissenyat en tres eixos: mobilitat, seguretat ciutadana i convivència. Més enllà de desplegar més agents, el repte, ha dit és “posar els efectius en el lloc, moment i intensitat adequada”. Per això, es coordinaran amb els Mossos per “afinar” el dispositiu.

La Barceloneta i la Vila Olímpica seran els dos barris del front marítim que tindran un pla de mobilitat específica per garantir l’accés a infraestructures i equipaments clau, com els centres educatius o l’Hospital del Mar.

Lluita contra la multireincidència i la venda ambulant

La policia també posa el focus delinqüencial en els lladres multireincidents i admet que serà “un estiu intens” perquè es preveu l’arribada de molts més visitants que ens els anys anteriors. Per això, ha dit Velázquez també estaran molt pendents de la venda ambulant i s’ha desplegat de forma anticipada el grup de platges: “És un missatge clar de prevenció de cara l’estiu”, ha dit.

Justament aquesta setmana, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional han alertat que aquest estiu poden arribar més delinqüents especialitzats en furts i robatoris per la competició esportiva i pel volum de turistes que la cita esportiva durà a la ciutat.

Reunió de seguretat presidida per Jaume Collboni

La reunió, presidida per l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, s’ha fet al Saló de Cròniques de l’Ajuntament. I a banda del pla específic per la Copa Amèrica també s’ha presentat el nou full de ruta de seguretat per al mandat i les mesures de sequera i prevenció d’incendis en un context encara molt complicat pel que fa a les reserves d’aigua.