La candidata de BComú a les eleccions municipals 2023 i alcaldessa, Ada Colau, considera que el conflicte de les terrasses de bars i restaurants amb el veïnat s’ha de resoldre amb “un gran pacte de ciutat de convivència i corresponsabilitat”. Ho ha dit en una trobada amb el Gremi de Restauració de Barcelona i els comerciants de Barcelona Oberta, on ha reclamat més eines a Europa per protegir el petit comerç.

Colau considera que l’Ajuntament ha de facilitar un espai de trobada estable de restauradors i veïnat, “de pacte i convivència en positiu”, ha dit Colau. La candidata ha reclamat reforçar la funció social de la restauració als barris, però també la corresponsabilitat allà on hi hagi excessos o incompliments “amb limitacions perquè la convivència sigui possible.” “Soc optimista amb aquest segon pas que hem de fer”, ha dit l’alcaldessa, que ha destacat la feina conjunta feta amb el sector en moments de crisi com la pandèmia, amb l’ampliació de terrasses.

Fer lobby a Europa per protegir el petit comerç

Pel que fa el petit comerç, Colau ha criticat que hi ha directives europees que restringeixen la capacitat dels ajuntaments per regular els establiments comercials, i que cal anar més enllà dels plans d’usos. Per això, aposta perquè les ciutats “facin lobby” per aconseguir que donin més marge als municipis per protegir el comerç i restauració. També ha felicitat els comerciants per la iniciativa d’aconseguir la Capitalitat Europea del Comerç de Proximitat.

“Els ocellaires només han guanyat una mica de temps”

Preguntada pel futur de la Rambla, Colau ha assegurat que administrativament està tot a punt per retirar els ocellaires, que aquest dimarts van presentar una ILP al Parlament. “Han fet una estratagema jurídica que els ha donat més temps”, ha dit, i ha recordat que la justícia ha sentenciat que s’havia d’esperar al desenllaç de la IPL per executar l’ordre de retirada. A banda, ha remarcat que en el proper mandat agilitzaran tant com puguin la reforma de la Rambla. “La voluntat és que duri el menys possible”, ha dit.

Colau ha coincidit amb els restauradors a dir que “els quioscos no poden ser bars” i ha afegit que han de repensar la seva activitat. Considera que poden ser part de la solució en el creixent repartiment de paquets que hi ha a la ciutat com a punts de recollida.

Què vols saber de les eleccions municipals a Barcelona?