L’Ajuntament de Barcelona “farà tot el possible” per revocar les 120 llicències turístiques del bloc del carrer de Tarragona, al districte de l’Eixample, que va camí de convertir-se en un edifici destinat només a apartaments turístics. La tinenta d’alcaldia Janet Sanz ha assegurat que les han hagut d’acceptar “per ordre judicial” i que el consistori està “mirant totes les escletxes per veure si es compleixen tots els requisits legals”. Sanz ha reclamat a la Generalitat, que és l’administració que en té les competències, “que faci tots els canvis legislatius necessaris per poder revocar aquestes llicències”.

En una carta al conseller de Territori, Juli Fernàndez, la tinenta d’alcaldia ha demanat una “reunió urgent” amb la Generalitat per tractar el tema i abordar els canvis en la legislació que calguin per poder anul·lar llicències de pisos turístics.

La tinenta d’alcaldia assegura que la normativa “hauria de fer prevaldre el dret a l’habitatge per sobre del dret a usos turístics” i ha defensat la tasca que ha fet l’Ajuntament els darrers anys per “ordenar” la qüestió dels pisos turístics. Assegura que s’han recuperat 8.000 habitatges i que la meitat —4.000— ja s’estan oferint als veïns de Barcelona.

Llicències “per ordre judicial”

Actualment a Barcelona ja no es coincideixen més llicències turístiques. El propietari, però, les ha aconseguit després d’aprofitar una escletxa legal. L’any 2019 el TSJC va anul·lar la norma del govern d’Ada Colau que les limitava —el PEUAT—, per una qüestió formal. Va ser aleshores quan el propietari va aprofitar aquest impàs per demanar-les. Tot i que l’Ajuntament va argumentar que havia recorregut contra la sentència al Tribunal Suprem, un jutge ha donat la raó a la immobiliària.

“Nosaltres hem estat coberts en tots els moments”, ha assegurat Janet Sanz. També ha explicat que des del consistori s’està “mirant si judicialment hi ha més reclamacions” de propietaris que puguin haver aprofitat aquesta “escletxa”. “No en tenim constància, però no ho descartem”.

Crítiques de l’oposició

Des del grup municipal d’Esquerra Republicana han lamentat la situació i la qualifiquen de “lamentable i i incomprensible”. Ernest Maragall ha assegurat en una piulada a twitter que “algú no ha fet bé la seva feina i ara els “llops” se n’aprofiten. La pregunta és si això pot tornar a passar a nous edificis”. Des de Junts, Jordi Martí, també ha estat crític amb el govern municipal i la “gestió d’Ada Colau i del PSC”. “La gentrificació cavalca desbocada i posa en evidència el divorci entre el seu discurs populista i la dura realitat”, ha assegurat.