L’associació dels antics ocellaires de la Rambla ha entregat aquest dimarts al Parlament de Catalunya les signatures que han recollit perquè se’ls declari Patrimoni Cultural Immaterial. Els promotors d’aquesta iniciativa legislativa popular (ILP) van aconseguir més de 60.000 firmes, i asseguren que més de 50.000 tenen l’aval oficial de l’Idescat. El portaveu de l’entitat, Xavier Cuenca, s’ha mostrat confiat que la proposició de llei prosperarà: “Tenim plena confiança que tirarà endavant”, ha afirmat.

Reclamen una solució dialogada amb l’Ajuntament

El portaveu de l’entitat i de la comissió promotora d’aquesta ILP ha agraït el suport que ha rebut de la ciutadania. “No som només els ocellaires, tenim la força de 60.000 persones”, ha remarcat. Per això, ha insistit a buscar una solució dialogada amb l’Ajuntament de Barcelona.

Els ocellaires haurien d’haver marxat fa un any dels comerços de la Rambla, però l’impuls d’aquesta ILP els va permetre quedar-s’hi, en acceptar-se mesures cautelars en aquest sentit. El consistori defensa que les llicències estan caducades, mentre que els propietaris ho neguen.

L’Ajuntament de Barcelona retira el concurs per enderrocar les parades de flors de la Rambla
Fonts del consistori expliquen que l’anunci es va publicar “per error” i que ja s’ha retirat perquè es farà un altre estudi de viabilitat d’aquests comerços

Aquest conflicte fa temps que ha arribat als jutjats, però els antics ocellaires demanen voluntat al consistori per reunir-se: “L’única manera beneficiosa per a tots —barcelonins, veïns, treballadors i paradistes— és que parlem. Així és com s’han d’arreglar les coses”, ha defensat Cuenca. A banda, asseguren que també es reuniran amb els diferents grups polítics amb representació al Parlament. “És l’única iniciativa de llei ciutadana que prospera en aquesta legislatura i ha rebut molt de suport popular”, per això, Cuenca creu que “es mereix que tiri endavant”.

Una proposta per donar alternatives a les parades

També s’han mostrat oberts a adaptar-se a canvis i han explicat que tenen una proposta perquè “les parades siguin més actuals i no simples botigues de ‘souvenirs'”. El portaveu dels ocellaires ha detallat que es tractaria d’especialitzar els comerços: “Una parada podria ser de residus de plàstic zero i una altra de productes amb perspectiva de gènere”. L’objectiu, ha assegurat, és que “la Rambla torni a ser un mirall de la societat de Barcelona”.