El Ple del Parlament Europeu a Estrasburg ha aprovat per àmplia majoria aquest dimarts al migdia la moció per crear la Capitalitat del Comerç de Proximitat, un reconeixement que ha de donar peu a una protecció del petit comerç europeu. La votació s’ha fet a mà alçada i s’ha aprovat per unanimitat. El nom de Barcelona com a primera ciutat a exercir la Capitalitat ressona amb força a Estrasburg i ja se situa com la candidata més idònia.
Ara bé, la votació de l’Eurocambra no és l’últim pas. És una demanda unànime a la Comissió Europea, que és l’organisme competent, perquè creïi la Capitalitat. En aquest cas es tracta d‘una prova pilot perquè no només hi aportarà finançament la Comissió Europea, com fa amb la resta de Capitaitats, sinó també el Parlament Europeu. L’Ajuntament de Barcelona també s’ha mostrat receptiu a posar-hi diners perquè sigui una realitat si Barcelona n’acaba sent la primera capital.
Barcelona, molt ben situada
Ara, al llarg del 2023 s’ha de negociar quina serà la primera ciutat amb la Capitalitat del Comerç de Proximitat i Barcelona ja va amb feina feta. S’ha presentat a Europa com una ciutat exemplar pel que fa la riquesa comercial de proximitat i de barri, i tindria tot el sentit que inaugurés el primer any de la Capitalitat, ja que la proposta ha sorgit de la Fundació Barcelona Comerç. A més, també s’han de definir els objectius que hauran d’assolir les ciutats que assumeixin la Capitalitat, que ha de començar a finals del 2023.
La presidenta de la Comissió de Peticions, Dolors Montserrat, veu més complicat que l’oficina tècnica, que ha de coordinar la Capitalitat del Comerç de Proximitat, pugui instal·lar-se a Barcelona. L’Oficina ha de tenir una seu permanent i la delegació barcelonina de comerciants també volen lluitar per aconseguir-la. Tot i que Brussel·les sembla l’opció més viable per a alguns, Barcelona té al seu favor que és una de les cinc ciutats europees que té seu oficial de la Unió Europea.