alumne motxila escola curs escolar
Foto: Clarens Val

Dilluns, 14 de setembre, les escoles d’arreu van tornar a obrir, després d’estar sis mesos tancades pel coronavirus. Això sí, els estudiants han tornat a les aules enmig de mesures de seguretat estrictes per evitar contagis. També s’han posat en marxa els protocols establerts per Salut i Educació en cas que hi hagi algun positiu. De fet, el primer dia de curs ja es van detectar 19 alumnes i 14 professors, positius per covid.

Les xifres han crescut una mica més i, segons les dades registrades fins divendres passat, la primera setmana de curs a Barcelona ha acabat amb dues escoles bressol tancades i amb 24 grups confinats. Tot i això, el 97,5 % de les escoles segueixen a ple rendiment i sense incidències. A través d’aquest mapa interactiu de betevé, també podeu seguir com evolucionen els casos.

El Departament d’Educació ha anunciat que properament actualitzarà les dades minut a minut a través d’una aplicació que s’anomenarà Traçacovid i, paral·lelament, ha estrenat el canal Salut/Escola: un portal web i un canal a Telegram des dels quals s’ofereix informació oficial sobre la situació a la comunitat escolar.

Dues escoles bressol tancades

De moment, a Barcelona, hi ha dues escoles bressol tancades. Una és la Llar d’Infants Petit Montessori, a les Corts, perquè un dels alumnes del centre va donar positiu per covid-19. Es tracta d’una escola petita amb 20 alumnes i que no estaven dividits en grups de convivència. La directora del centre va intentar posar-se en contacte amb el 061 i el 112, però en no rebre’n resposta va decidir tancar el centre.

L’Escola Bressol Municipal Gràcia també va tancar dimecres, en aquest cas per un positiu d’una de les educadores. No es va incorporar a la feina i, per tant, no va tenir contacte amb els alumnes, però sí amb la resta de mestres de l’escola, fora de l’àmbit laboral. Per això es va tancar el centre preventivament, tot i que les famílies reclamen que se substitueixi el claustre perquè els infants puguin seguir escolaritzats.

Grups aïllats a 12 escoles

En total, a Barcelona hi ha 566 escoles. D’aquestes, n’hi ha 12 que segueixen actives però amb algun grup bombolla aïllat. Per tant, comptant les escoles que estan tancades, ara per ara hi ha 24 grups d’estudiants que no poden anar a l’escola.

L’escola que té més casos és els Salesians d’Horta. S’hi han detectat tres casos positius de covid-19. Segons ha informat el centre, tots tres formen part de la mateixa unitat familiar i per això només s’han aïllat els tres grups bombolla de què formaven part els alumnes. Per tant, en total, se n’han vist afectats 75 alumnes i tres docents.

També hi ha grups confinats a l’Institut Escola el Til·ler, al Bon Pastor; a l’Escola Bressol Vall d’Hebron, a Montbau, i a l’Institut Vall d’Hebron, a Sant Genís dels Agudells. A Sarrià, hi ha dos grups en quarantena a l’Escola Benjamin Franklin i un grup als Jesuïtes de Sarrià. També se n’han vist afectades tres escoles de la Nova Esquerra de l’Eixample: l’Institut Escola del Treball, l’Escola IPSI i l’Escola Diputació. A l’Institut Pedralbes també hi ha hagut un cas positiu per covid-19 i a l’Escola Mossèn Jacint Verdaguer, al Poble-sec, dos casos. A l’Institut Lluís Domènech i Montaner, situat a la Marina de Port, també s’han aïllat dos grups.

Protestes el primer dia de classe

Aquesta primera setmana de curs també ha estat marcada per alguns protestes. Les famílies de l’Escola 9 Graons van haver de començar el curs dos dies més tard del que estava previst perquè les obres del centre no van acabar a temps i, per això, van manifestar-se a les portes del centre educatiu i del Consorci d’Educació de Barcelona.

Algunes famílies d’alumnes de l’Escola Sant Martí també van protestar el primer dia de curs. Critiquen que s’han barrejat alumnes de diferents cursos, i fins i tot de diferents cicles, per tal de fer grups més reduïts i abaixar les ràtios. Dijous, les famílies de l’Escola Jujol, a Gràcia, també es van manifestar per demanar que es pacifiquin els entorns del centre.