Queden pocs dies perquè comenci el curs escolar 2020-2021 i, a poc a poc, es van resolent els dubtes sobre com funcionaran les escoles. Una de les qüestions que més inquieta els pares i mares és saber quan hi poden portar els fills i quan s’han de quedar a casa. La dificultat de la decisió rau en el fet que els símptomes de la covid-19 coincideixen amb qualsevol altra malaltia viral respiratòria.

El símptoma més evident, i que en cap cas no es pot obviar, és la febre. La tos persistent, les dificultats per respirar i els problemes gastrointestinals també formen part de la simptomatologia del coronavirus. El mal de coll o la congestió nassal poden ser altres indicadors.

Quan s’han de quedar a casa?

D’acord amb el Procicat i en consens amb la comunitat pediàtrica, els departaments d’Educació i Salut han actualitzat la simptomatologia de covid-19 entre els infants. En el cas de presentar qualsevol d’aquests símptomes, els pediatres recomanen als nens que es quedin a casa.

  • Febre o febrícula (per sobre de 37,5 ºC)
  • Tos
  • Dificultat per respirar
  • Mal de coll *
  • Refredat nasal *
  • Fatiga, dolors musculars i/o mal de cap
  • Mal de panxa amb vòmits o diarrea
  • Pèrdua d’olfacte o gust (sobretot en infants grans i adolescents)

*Com que el mal de coll i el refredat nasal són molt habituals entre la canalla, només s’haurien de considerar senyal de covid quan també hi ha febre o algun altre símptoma.

Demanen extremar les precaucions

Els pares tenen un paper essencial en tot plegat. Quique Bassat, pediatre i investigador d’ISGlobal, assegura que ells són qui millor coneixen els fills i poden valorar si estan malalts. Tot i això, reconeix que la simptomatologia és poc concreta, sobretot entre els més petits: “Si és només un refredat amb una mica de mocs, sense febre ni cap altra cosa destacable, per mi no seria suficient per indicar no anar a l’escola. Però si els pares estan inquiets per la possibilitat que això empitjori o que li tornin el nen des de l’escola, haurà de quedar-se a casa”.

Bassat també insisteix en la importància de la comunicació entre pares i fills: “Hem de ser capaços de transmetre als nens per què fem el que fem, per què és important que els nens malalts no vagin a l’escola i ells seran els primers d’entendre-ho”. D’aquesta manera, sabran que si es troben malament han d’avisar i que cal complir les mesures de seguretat: portar mascareta (a partir dels sis anys), mantenir la distància amb els companys i rentar-se les mans sovint.