L’experiència d’un jove migrant de Tànger, en Morad de 21 anys, protagonitza la quarta edició del projecte MURAL/LOCAL de l’associació Jiser. Es tracta d’una peça fotogràfica de 80 metres quadrats ubicada al pati interior de la Cooperativa d’Habitatges Bac de Roda que està oberta a tothom. Això sí, cal demanar cita prèvia i l’aforament és limitat adaptat al context actual per la pandèmia del coronavirus.

L’autor, Teo Vázquez, conegut a Barcelona per immortalitzar personatges de barri, sobretot al Raval, ha entrevistat unes 30 persones que han viscut experiències migratòries residents al Poblenou. Finalment, amb qui més connecta és amb en Morad: un jove marroquí que fuig del seu país per trobar una vida millor. El resultat final de l’obra, que porta per títol ’20 metres’, convida a la reflexió: per a moltes persones migrants recórrer uns pocs metres pot suposar un trànsit vital definitiu.

A través d’una seqüència de moviments, Vázquez diu que la lectura que fa de la seva intervenció artística vol ser positiva. “És una persona que mira tot el que deixa enrere. El seu país, la seva família, els seus amics, però mira endavant, comença la seva lluita, el seu moviment de migració fins a trobar una vida millor”.

Establir vincles amb les realitats culturals de l’àrea mediterrània

Jiser en àrab siginfica ‘pont’. Precisament per això, segons el responsable de l’associació, Xavier de Luca, l’objectiu és establir ponts amb les realitats culturals de tota l’àrea mediterrània. “Intentar obrir des de Barcelona connexions amb el que està passant a nivell artístic i cultural al Mediterrani”, diu. Afegeix, també, que seguiran tractant la temàtica de la migració al llarg de l’any.