Els alumnes ja tenen les motxilles a punt per tornar a classe, després de sis mesos d’escoles tancades per la covid-19. Alguns, però, hauran d’esperar una mica més. L’Escola 9 Graons, a la Dreta de l’Eixample, aquest dilluns obrirà portes només perquè els alumnes de P3 facin l’adaptació. La resta, s’incorporaran progressivament i dimecres començarà oficialment el curs. Aquest endarreriment es deu a que encara s’hi estan fent obres.

Sense internet i sense ascensor

L’Escola 9 Graons és de nova creació. Per ara hi ha uns 200 alumnes repartits entre P3 i primer de primària. A mesura que s’afegeixen nous cursos l’escola creix, però les famílies asseguren que hi ha una manca de compromís per part del Consorci d’Educació de Barcelona. Membres de l’Associació de Famílies d’Alumnes critiquen que cada estiu l’escola està en obres, per tant, no poden fer casals d’estiu i aquest any per exemple, els treballs no han acabat a temps. Temen que això es repeteixi cada any i demanen més planificació.

Un dels membres de l’AFA 9 Graons, Marc Hurtado, explica que aquest curs, els docents han hagut fer “de caps d’obres” en lloc de dedicar-se a temes educatius perquè els nous espais no estaven llestos per començar-hi a treballar. També queda pendent construir-hi un ascensor. Estava previst per l’1 de setembre, però la pandèmia ha endarrerit els treballs i no saben quan estarà llest. Els alumnes, per tant, hauran de conviure amb les obres: “No sabem quines mesures de seguretat es prendran. No sabem si els operaris es canviaran el calçat, si es rentaran les mans o si passaran pel costat dels nostres infants.”

Les famílies demanen un entorn pacificat

Les queixes també es traslladen a l’exterior de l’escola. Hi ha zones senyalitzades amb tanques perquè els alumnes guanyin espai públic, però encara no s’han fet les actuacions pertinents per pacificar l’entorn, com s’ha fet en altres centres educatius propers. Jordi González, també membre de l’AFA 9 Graons, afirma que disposar d’aquests espais exteriors hauria ajudat a complir els protocols sanitaris.

escola 9 graons

S’ha acabat el problema de l’amiant?

A tot plegat se li afegeix un altre problema que fa mesos que l’escola arrossega: el pati és al costat d’una teulada d’amiant d’un pàrquing. Aquest estiu l’Ajuntament hi ha fet treballs per evitar que fos perillosa.

Les famílies expliquen que l’han recobert i han eliminat uns baixants d’un edifici proper, però el consistori està estudiant la sorra del pati i els pares i mares esperen els resultats per assegurar-se que no hi queden restes de fibrociment. Tot i que celebren que s’hagi fet l’actuació, a principis de setmana el pati encara no estava condicionat perquè la canalla hi jugués.