El curs escolar ha començat aquest dilluns, 14 de setembre, després de sis mesos amb els centres tancats. 120.722 nens i nenes han tornat a les escoles d’infantil i primària de Barcelona amb moltes mesures i protocols de seguretat. Les famílies ja no poden entrar a l’escola i les classes s’organitzen en grups estables de convivència, els anomenats grups bombolla. Mascaretes, distància de seguretat i neteja de mans formaran part de la rutina d’un nou curs excepcional. El que no ha canviat, i fins i tot ha augmentat després de tants dies, són les ganes de retrobar-se amb els amics.

A l’Escola Virolai els alumnes arriben acompanyats dels pares o bé en autocar. Sigui com sigui hi ha un protocol perquè aquesta entrada sigui esglaonada. Els mestres han organitzat al pati els alumnes de primària pels grups bombolla que compartiran aula durant tot el curs. I els que arriben en autocar també baixen de manera ordenada per grups i, un cop es completa la fila, pugen de manera esglaonada a les aules. Els docents han adequat i adaptat els espais per fer classe amb un màxim de 20 alumnes.

Finestres i portes obertes

La directora, Coral Regí, explica que s’han col·locat més punts de neteja de mans i gel a totes les aules i que s’ha intentat —en la mesura del possible— dividir els grups. També es ventilen molt els espais: fan classe amb finestres i portes obertes i fins i tot s’han eliminat els panys. A banda, diu, “intentarem aprofitar al màxim els espais exteriors”. A partir d’aquí, assegura que la fórmula és “mascareta, mascareta, mascareta”.

Durant el matí es pren la temperatura als alumnes i s’han organitzat les estones de pati i de menjador per garantir que es respecten els grups de convivència.

Quatre alumnes amb símptomes

En tots els centres hi ha un responsable de covid-19, que a l’Escola Virolai és Montse Ballarín. Es tracta de la persona encarregada de gestionar els casos positius i sospitosos de coronavirus, avisar el CAP i activar tots els protocols que han fixat els departaments d’Educació i Salut. En aquest primer dia, quatre nens han presentat símptomes i no han anat a l’escola: “Nosaltres vam advertir molt les famílies que no vingués cap nen que tingui símptomes”.

A la Virolai també hi ha alumnes de secundària, i en aquest cas no ha estat possible limitar les ràtios a 20 alumnes per aula, com també ha passat a molts instituts de la ciutat.

Horaris pactats a les bressol

Aquest dilluns també ha estat el primer dia per a l’alumnat de les escoles bressol municipals. Amb antelació, les famílies havien pactat l’horari d’entrada amb el centre per garantir una arribada esglaonada. Com a novetat, els infants han de dur un calçat diferent del del carrer per estar dins l’aula. Una altra de les rutines que s’incorporen és el rentat constant de les mans amb aigua i sabó i l’adopció dels grups bombolla o estancs durant el curs.

Sortida esglaonada

A l’hora de plegar, ja no hi havia ni rastre dels nervis del matí. En general, els nens s’han mostrat contents després del primer dia, fet que ha tranquil·litzat les famílies. L’equip docent de l’Institut Escola Coves d’en Cimany assegura que el primer dia ha estat un èxit i que tant els alumnes com els familiars ho han posat fàcil. La sortida de les escoles s’ha fet esglaonada, per evitar que coincidissin nens i nenes de diferents grups bombolla. Un cop buit l’edifici, els únics que han quedat ha estat el personal de neteja, que aquest any s’ha reforçat per desinfectar tant les aules com els espais comuns.