L’Escola Bressol Municipal Gràcia va obrir el dilluns 14, com estava previst, però dos dies més tard va haver de tornar a tancar. Segons un comunicat de l’Ajuntament, una educadora del centre va donar positiu per coronavirus el mateix dilluns. No es va incorporar a la feina i, per tant, no va tenir contacte amb els alumnes, però sí amb la resta de mestres de l’escola, fora de l’àmbit laboral. Per això l’Oficina EduSalut Barcelona va acordar tancar el centre preventivament.

Les famílies reclamen solucions

Aquesta situació no és nova per als pares i mares d’aquesta escola bressol. Al març, també van haver de tancar per un positiu de covid-19 i, per això, les famílies reclamen solucions. Van escriure una carta a les autoritats competents amb diverses reclamacions. Per exemple, demanaven que es substituïssin els professors perquè l’escola es mantingués oberta o que es contractés una empresa externa que hi fes activitats, però les propostes no han arribat a bon port.

Segons les famílies, les autoritats competents han considerat que substituir el claustre no és responsable. Les famílies, però, consideren la resposta insuficient. Maria Mallén, una de les mares de l’escola, afirma que haurien entès aquesta resposta fa set mesos, però no ara, i afegeix: “Ara el que necessiten els infants és estar escolaritzats, deixar de mirar les pantalles de casa i estar amb nens i nenes de la seva edat.” A més, apunta que el personal docent no està de baixa i que podrien ajudar els substituts telemàticament.

Les famílies, sense cobertura

Encara hi ha un altre problema. Els infants no estan obligats a fer quarantena, perquè no han tingut contacte amb la persona positiva, per tant, els pares i mares no poden demanar-se la baixa. Aquesta situació afecta 79 famílies i les que no poden fer teletreball han hagut de buscar alternatives. Mallén avisa que això augmenta el nombre de contactes: “Si la classe de la meva filla té 20 nens, doncs són 20 cangurs diferents. En canvi, si ve una substituta es manté el grup bombolla.”

L’escola tornarà a obrir dimecres 23 de setembre, però les famílies demanen que les autoritats educatives tinguin preparades alternatives perquè aquesta situació no es repeteixi en aquest o d’altres centres. Demanen que s’agilitzin les substitucions, que hi hagi grups bombolla també entre els docents i que se’ls facilitin mascaretes homologades.