oci nocturn catalunya
Foto: ACN

L’oci nocturn de Catalunya podrà tornar a obrir portes a partir d’aquest dijous dia 23 de setembre. La nit de dimecres a dijous serà, doncs, la primera que els locals podran recuperar l’activitat. Serà, però, només en espais exteriors i fins a les tres de la matinada. A més, la mascareta serà obligatòria sempre i quan no es consumeixi i no es permetrà el ball. Així ho ha aprovat el Procicat aquest dilluns que ha decidit deixar per més endavant l’obertura dels locals interiors.

Pel que fa a la restauració, els bars i restaurants també podran allargar trenta minuts més l’horari del permès fins ara i tancar a la una de la matinada. Tot i això, es continua mantenint a les taules el límit de 10 persones a l’exterior i 6 a l’interior.

La Generalitat ha anunciat la relaxació de les mesures en sortir de la reunió que han mantingut els departaments de salut i interior amb representants de l’oci nocturn. Ho han anunciat la secretària general de la Conselleria de Salut, Meritxell Masó, i el secretari general d’Interior de la Generalitat, Oriol Amorós, aquest dilluns al vespre.

15 d’octubre, possible data per obrir també en interiors

En la trobada, el govern ha proposat una data per a l’obertura també en interiors sempre que la situació epidemiològica ho permeti. Segons la Federació Catalana de Locals d’Oci Nocturn, FECALON, les entitats assistents a la reunió han demanat fixar la data límit del 15 d’octubre per poder obrir també dins dels locals amb horaris complets i aforaments propers als habituals. En aquest cas han acordat que els clients hagin de presentar un certificat covid.

El sector es manté clausurat des que el govern català en va ordenar el tancament a principis de juliol. Va ser després d’un intent d’obertura que no va durar ni tres setmanes. Els bars musicals i discoteques estaven en marxa des del 21 de juny però la variant delta i la dificultat de fer complir les restriccions —tal com van evidenciar vídeos amb incompliments dins dels locals van fer tirar enrere i tornar-los a tancar.

Recursos, acampades i vagues de fam per la reobertura

Des d’aleshores, el sector no ha deixat de reclamar poder reprendre l’activitat. Ho han fet amb recursos al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i, fins i tot, amb una acampada a la plaça de Sant Jaume i una vaga de fam que van desconvocar quan se’ls va concretar una trobada amb la Generalitat.

En aquest sentit l’Ajuntament havia demanat la reobertura de l’oci nocturn a Barcelona abans de les Festes de la Mercè. L’objectiu del consistori era evitar les imatges de botellades als carrers de la ciutat, però la mateixa patronal va rebutjar obrir abans de la Festa Major per estalviar-se que se’ls responsabilitzés dels contagis que s’hi produïssin.