Tractament d'immunoteràpia pel càncer de pulmó

Els últims anys s’estan produint grans avenços en l’ús de la immunoteràpia per tractar els tumors, però en el càncer de pulmó fins fa poc no s’acabaven d’aconseguir resultats. Ara un estudi del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) ha demostrat l’eficàcia de la immunoteràpia com a tractament complementari del càncer de pulmó.

Barcelona acull el congrés més important del món sobre el càncer de pulmó

L’estudi IMpower010 ha utilitzat el fàrmac atezolizumab, un anticòs monoclonal, per millorar la supervivència lliure de malaltia en pacients de càncer de pulmó ressecat que s’han sotmès prèviament a un tractament de cirurgia i quimioteràpia complementària.

Els resultats de l’assaig clínic de fase III es van avançar al congrés de la Societat Americana d’Oncologia del mes de juny. Però ara s’ofereixen noves dades ampliades de 1.280 pacients, relatives al temps de recaiguda i que corroboren la utilitat de la immunoteràpia per tractar el càncer de pulmó. Els resultats s’han publicat a la revista ‘The Lancet’.

Menys recaigudes amb la immunoteràpia

La Dra. Enriqueta Felip, cap del Grup de Tumors Toràcics i càncer de Cap i Coll del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), assenyala que “és la primera vegada que un assaig de fase III demostra que l’ús d’immunoteràpia després de la quimioteràpia adjuvant pot oferir una opció de tractament prometedora que estengui la supervivència lliure de malaltia en pacients amb càncer de pulmó”.

Segons les dades presentades, al grup de pacients amb tumors proclius a ser tractats amb immunoteràpia el percentatge de recaiguda era del 29 % dels casos, davant del 44,7 % del grup de control. La supervivència lliure d’aquests pacients després de dos anys va ser del 74,6 % davant del 61 % del grup de control.

Per mesurar la idoneïtat per sotmetre’s a un tractament d’immunoteràpia es mesura el nivell de la proteïna PDL1 en els pacients. Algunes cèl·lules canceroses tenen un alt nivell de PDL1. Per tant, en aquests casos el tractament d’immunoteràpia pot ser més eficaç, ja que ajuda que el sistema immunitari reconegui les cèl·lules tumorals. En aquest sentit, el major benefici amb el fàrmac ateolizumab s’ha observat en els pacients que expressen un nivell de positivitat de PDL1 per sobre del 50 %.