Els veïns del Carmel viuran el pregó de les Festes de la Mercè de forma molt especial. La pregonera d’enguany, Custodia Moreno, és tot un referent de la lluita veïnal dels darrers 50 anys, en un barri forjat gràcies a l’orgull de pertinença del seus habitants.

Moreno és coneguda per les reivindicacions als anys 70 a favor d’un habitatge digne per als barraquistes del Turó de la Rovira i ja als 80 per les millores aconseguides al Carmel i a Can Baró en àmbits com la sanitat, l’educació i l’urbanisme.

Veïns i entitats, satisfets amb l’elecció de la pregonera

El barri del Carmel es mostra entusiasmat per l’elecció d’una pregonera de caire popular que es desmarca dels escriptors, artistes i intel·lectuals que han protagonitzat el pregó de la Mercè els darrers anys. “Custodia Moreno representa la Barcelona i la dona lluitadora pels drets socials, per la lluita veïnal, per les millores urbanístiques i em sembla un gran encert escollir-la”, apunta la presidenta de l’Associació de Veïns del Carmel, Montse Montero.

En la mateixa línia s’expressa Vanesa Luna, veïna de Can Baró, que la coneix des de ben petita. “És una persona molt altruista i lluitadora i crec que no hi ha ningú millor que ella per al pregó de la Mercè”, conclou.

Custodia Moreno representa la Barcelona i la dona lluitadora pels drets socials i per les millores urbanístiques
Montse Montero, presidenta AV Carmel
És una persona molt altruista i lluitadora i crec que no hi ha ningú millor que ella per al pregó de la Mercè
Vanesa Luna, veïna de Can Baró

Un pregó en defensa dels més de desfavorits

Amb 78 anys, Custodia Moreno tindrà el privilegi de ser pregonera a la ciutat que la va acollir en arribar de Granada el 1947, amb només quatre anys. Des que va rebre la notícia per part de l’alcadessa, Ada Colau, ha rebut desenes de mostres de suport i no ha parat d’atendre mitjans de comunicació.

“Estic rebent molt d’afecte per part de tothom, però també em sento una mica aclaparada amb tanta responsabilitat i tantes expectatives”, explica Moreno. Tot i això, assegura que ja té el text del pregó al cap i que es mostrarà tal com és, una persona espontània que diu el que pensa sense filtres i sempre del costat dels més desafavorits.

El pregó es farà dijous a les set de la tarda al Saló de Cent i es retransmetrà en directe per betevé.

Custodia Moreno el dia de la presentació com a pregonera de les Festes de la Mercè