El programa de les Festes de la Mercè 2024 a Barcelona el pots consultar aquí. La Festa Major de la ciutat portarà centenars d’activitats, amb Casablanca com a ciutat convidada i Carme Solé Vendrell com a pregonera d’enguany. El programa de les festes de la Mercè està ple de propostes per a tots els públics. Aquí tens una guia amb tota la informació que has de saber del programa de la Mercè 2024 a Barcelona.
Consulta la programació completa de la Mercè en PDF, amb les dates i els horaris dels concerts i altres espectacles: els gegants, els castells, els drons i altres actes de cultura popular, el Piromusical, el BAM 2024 i molt més!
Què vols saber de les festes de la Mercè de Barcelona?
- Mercè 2024: quan és?
- Novetats de les festes de la Mercè 2024
- Programa de la Mercè 2024 (PDF)
- Concerts de la Mercè 2024
- Piromusical de la Mercè 2024 a Barcelona
- Exposicions de gegants i cultura popular per la Mercè
- Portes obertes per la Mercè a Barcelona
- Cartell de la Mercè 2024 (i vídeo)
- Pregó de les festes de la Mercè 2024
- Setmana del Llibre en Català 2024, a la Mercè
- Cursa de la Mercè 2024
- La Mercè, patrona de Barcelona
Mercè 2024: quan és?
El dia de la Mercè 2024 és el dimarts 24 de setembre, si bé les festes començaran el divendres 20 i finalitzaran el mateix dia 24, tal com detalla el programa de la Festa Major.
Novetats de les Festes de la Mercè 2024
Aquestes són algunes de les novetats de la Mercè 2024:
- La il·lustradora Carme Solé Vendrell farà el pregó de la Mercè.
- El cartell d’enguany és obra de la productora CANADA i parteix d’un audiovisual del qual s’han extret les diferents declinacions de l’obra gràfica i captura l’essència de la festa en la mirada d’un nen petit.
- Casablanca, ciutat convidada, centrarà una programació especial present a tots els àmbits de la festa.
- Els concerts de la Mercè 2024 recuperaran l’escenari a la plaça de Catalunya i mantindran l’espai del carrer de Menéndez y Pelayo, a les Corts, estrenat l’any passat.
- El Mercè Arts de Carrer (MAC) estrena ubicació al Port Olímpic, platja de la Nova Icària i a l’espigó del Bogatell, en el marc de la Copa Amèrica 2024; a més, recupera escenari al Parc de la Trinitat i repeteix al Parc de l’Estació del Nord.
- Terra i Gust, amb propostes musicals i una fira d’alimentació sostenible, repeteix al Parc de la Ciutadella, que acollirà també l’Associa’t, l’espai de trobada del teixit associatiu i comunitari de la ciutat.
Programa de la Mercè 2024 (PDF)
El programa de la Mercè 2024 inclourà els espectacles del MAC i cultura popular, així com els concerts, dia a dia. Aquí, un resum dels imperdibles:
- Toc d’inici: 20 de setembre, a les 20 h (en directe a betevé).
- Focs artificials a les platges: 20 i 21 de setembre, a les 22 h.
- correfoc infantil: 21 de setembre, a les 18 h
- Correfoc d’adults: 21 de setembre, a les 20.30 h.
- Trobada Internacional de Gegants: 22 de setembre.
- Castells: 22 de setembre, a les 12 h, i 24 de setembre, a les 13 h (en directe a betevé).
- Drons: 22 i 23 de setembre.
- Cavalcada de la Mercè: 24 setembre, a les 18 h.
- Piromusical: 24 de setembre, a les 22 h.
I recorda que els espectacles envairan tots els racons de la ciutat: el Parc de l’Estació del Nord, el Palauet Albéniz, el Castell de Montjuïc, el Parc de la Trinitat Nova i el Parc de l’Aqüeducte, i aquest any també el Port Olímpic i la platja de la Nova Icària. 300 funcions a càrrec de 75 companyies en set espais.
Concerts de la Mercè 2024
Els concerts de la Mercè 2024 tornaran a dur un munt d’artistes i grups als escenaris de Barcelona. Al programa hi haurà noms destacats com Oques Grasses, Figa Flawas, Maria Jaume, Mama Dousha, Sexenni, Guillem Roma, los Ganglios, La Fúmiga, Ginestà, Buhos, Stay Homas, Els Catarres o Miki Núñez, i fins a un centenar de concerts durant les festes repartits en 14 escenaris.
Aquest any hi haurà també molts artistes provinents del Marroc, tenint en compte que la ciutat convidada aquest 2024 és Casablanca. Consulta totes les actuacions musicals en el següent enllaç.
Piromusical de la Mercè 2024 a Barcelona
El Piromusical de la Mercè a Barcelona tanca cada any la festa major a l’avinguda de la Reina Maria Cristina. Serà dimarts, 24 de setembre, a les 22 h. En aquesta edició el fil musical ha estat triat per Rosalia. L’artista ha fet el disseny musical del Piromusical i l’últim acte de les festes tindrà el so de la música que agrada a la cantant catalana. Serà la seva tria de temes.
Exposicions de gegants i cultura popular per la Mercè
- Seguici popular, a la Virreina. Del 14 al 24 de setembre, de 10 a 20 h.
L’exposició del Seguici popular és tota una tradició. S’hi poden veure els Capgrossos Macers, els Gegants de la Ciutat, l’Àliga, el Lleó, la Mulassa, el Bou, el Drac, la Víbria, la Tarasca, els Cavallets Cotoners, els Gegants del Pi i els de Santa Maria del Mar.
- Mostra de gegants de Barcelona, al Pati Manning. Del dilluns 9 a dilluns, 23 de setembre, i es podrà visitar cada dia de la setmana de 10 a 19.30 h. El dissabte 14 la mostra obrirà de 14 a 19.30 h. Dilluns, 23, tancarà a les 14 h.
La mostra de gegants es fa al Pati Manning de la Casa de la Caritat (carrer de Montalegre, 7).
- Mostra de dracs i bèsties de foc, a El Born CCM. Del 7 al 21 de setembre, de dimarts a dissabte de 10 h a 19 h (dilluns tancat i diumenges i festius, de 10 a 20 h).
El dissabte 14 de setembre de 10 h a 14 h a la plaça Comercial, tindrà lloc La Jornada
Lúdico Bestial 2024 que enguany acollirà la 4a Fira de Colles de Bestiari - “650 anys de l’Àliga de la Ciutat… o més”: del 7 al 21 de setembre.
A l’Espai Dalmau. Una mostra que commemora els 650 anys de l’Àliga de Barcelona, en la qual es podrà descobrir la història d’aquesta figura festiva des dels inicis, cap a l’any 1.371, fins que es va recuperar l’any 1989.
Portes obertes per la Mercè 2024 a Barcelona
Coincidint amb la diada de la Mercè, el dimarts 24 de setembre (en alguns casos també els dies anteriors), diversos museus i espais culturals de Barcelona obren portes de forma gratuïta amb motiu de les festes. Aviat podràs consultar la llista d’espais faran portes obertes per la Mercè.
Cartell de la Mercè 2024 (i vídeo)
El cartell de les festes d’aquest any té com a base el format audiovisual, del qual parteixen les diferents declinacions de l’obra gràfica. El concepte artístic vol reflectir la festa major i la gran influència que té a la ciutat i els seus habitants. L’autoria és de la productora CANADA (autors de videoclips com Dua Lipa, Coldplay i Rosalía) i proposa una mirada a la Mercè des del punt de vista d’algú que la veu per primer cop, un nen petit.
Pregó de la Mercè 2024
La il·lustradora Carme Solé Vendrell serà la pregonera de la Festa Major de Barcelona. És il·lustradora, pintora i escultora i viu i treballa a Barcelona. Va estudiar pintura a l’Escola Massana de Barcelona i ha il·lustrat més de 900 títols. Carme Solé ha avançat que al seu pregó farà menció de la mirada dels més petits. Per cert, ella va ser qui va crear la gegantona Laia, que està basada en el dibuix que va fer per al cartell de les Festes de Santa Eulàlia de l’any 1998.
La lectura del pregó, el divendres 20 de setembre al Saló de Cent, obrirà una intensa programació festiva de música, arts de carrer i cultura popular que s’allargarà fins al dimarts 24 de setembre.
Setmana del Llibre en Català 2024, a la Mercè
La Setmana del Llibre en Català 2024 se celebrarà del 20 al 29 de setembre a Barcelona i coincidirà uns dies amb les Festes de la Mercè. És la 42a edició d’una cita que se celebrarà de forma excepcional al passeig de Lluís Companys, ja que el Moll de la Fusta estarà afectat per la celebració de la Copa Amèrica.
Cursa de la Mercè 2024
La Cursa de la Mercè 2024 es disputarà el diumenge 29 de setembre. Té una distància de 10 km i aplega milers de corredors. A banda, hi ha una altra gran cita esportiva amb motiu de la Festa Major de Barcelona: la Festa del Fitnes.
La Mercè, patrona de Barcelona
Què en saps, de la història de la patrona de Barcelona? La Mercè va ser nomenada patrona de la ciutat per alliberar-la d’una plaga de llagostes. La paraula “mercè“, etimològicament, prové del mot llatí “mercede”, que vol dir “preu, premi”. Dins les accepcions del diccionari trobem “benefici graciós; acte de benvolença envers algú”; “misericòrdia, benvolença per donar auxili o confort a algú”. És protagonista també de diverses locucions i algunes frases fetes.
I per acabar… què en saps, dels gegants de Barcelona?
Creus que coneixes bé el món dels gegants de Barcelona? Series capaç de relacionar en Mustafà i l’Elisenda, la Trini i el Baró o en Pau i la Llibertat amb la colla que els correspon? Si el repte no t’espanta, et posem a prova amb 20 preguntes perquè ens demostris que això dels gegants és com un joc de nens per a tu. Sort! Juga-hi aquí i començar a escalfar motos per a la Mercè 2024!