La Federació Catalana d’​Associacions d’Activitats de Restauració i Musicals (FECASARM) demana que no es criminalitzi “injustament” l’oci nocturn amb la difusió d’algunes “imatges que no reflecteixen la realitat del sector”, segons ha dit en un comunicat. La patronal ha volgut manifestar també el seu suport als responsables de la sala Jamboree de Barcelona, després que es publiqués un vídeo en què es veia diverses persones incomplint la normativa a l’interior d’aquest local, durant la primera nit de reobertura de les discoteques. Segons afirmen, les imatges “en cap cas reflecteixen la realitat del que va succeir a l’esmentada sala la nit de diumenge passat”.

En aquest sentit, la FECASARM assegura que, en tot cas, aquesta mena de vídeos evidencien “la impossibilitat de complir les surrealistes normes imposades per la Generalitat”. La patronal recorda que, abans que s’aprovés el pla de reobertura del sector, ja va reclamar que no s’imposés l’obligació de fer guardar distància interpersonal d’un metre i mig i que es permetés ballar a la zona de les taules, però finalment no se’ls va fer cas. El fet que tan sols un 25 % dels locals hagin optat per tornar a aixecar la persiana, asseguren, demostra “la impossibilitat de fer complir les mesures”, la qual cosa adverteixen que “quedarà més en evidència encara” quan reobri el 85 % del sector coincidint amb la nit de la revetlla de Sant Joan.

Tornen a reclamar el protocol de test previ

Coincidint amb aquests fets, la patronal de l’oci nocturn ha tornat a reclamar implantar “urgentment” el protocol de test previ amb codi QR. Segons la FECASARM, aquest sistema “permetria eliminar fins a sis restriccions i incrementar la seguretat als locals”. La proposta del sector consistiria a condicionar l’accés als locals a la realització d’un test previ en un laboratori que, a través d’una app, generaria un codi QR vàlid durant el temps determinat per l’autoritat sanitària competent.

El secretari general de la FECASARM, Joaquim Boadas, subratlla que la implementació d’aquest protocol “permetria eliminar les restriccions horàries, d’aforament, la distància interpersonal, la mascareta, el registre previ i l’obligació de tenir taules i cadires”. I, a més, donaria l’oportunitat de fer “un cribratge massiu a població jove no vacunada”, alhora que reduiria la proliferació de “pràctiques il·legals” com les botellades o les festes sense llicència, contra les quals la patronal demana a la Generalitat que actuï amb la “màxima contundència”.