per què celebrem dia dona 8 març

Cada 8 de març se celebra el Dia de les Dones. Una festivitat que serveix per reivindicar la igualtat entre sexes i per denunciar la violència envers les dones. Un bon exemple és la manifestació del 8 de març, que enguany tornarà a omplir els carrers de la ciutat coincidint amb la vaga feminista del 8-M. Però per què el Dia de les Dones se celebra el 8 de març? Quins són els orígens d’aquesta celebració i per quina raó se celebra en aquesta data?

Hi ha diversos antecedents que podrien suposar l’inici de la jornada reivindicativa del 8 de març.

Orígens del Dia de les Dones

L’Associació de Dones Periodistes explica que els orígens del Dia de les Dones són incerts. Algunes fonts asseguren que el 8 de març commemora la mort de més d’un centenar de treballadores durant una vaga a la fàbrica tèxtil de Nova York a causa d’un incendi provocat. Un grup de dones es van reunir en aquesta fàbrica per declarar-se en vaga i el propietari d’aquesta les va tancar i va cremar les instal·lacions, tot provocant la mort d’un centenar de treballadores.

En canvi, els historiadors estatunidencs vinculen el 8-M a una manifestació espontània d’empleades del tèxtil a Nova York.

Els orígens del 8-M segons l’ONU

L’Organització de les Nacions Unides (ONU) dona una explicació més àmplia i situa els orígens del Dia de les Dones en les manifestacions femenines que, especialment a Europa, reclamaven el dret a vot, millores laborals i igualtat entre sexes. Aquesta organització especifica que la commemoració del 8-M està relacionada estretament amb els moviments feministes durant la revolució russa del 1917: el 8 de març d’aquell any les dones van protestar per poder votar.

L’ONU declara el Dia Internacional de les Dones

El 1975, l’Organització de les Nacions Unides (ONU) va començar a commemorar el Dia Internacional de les Dones coincidint amb l’Any Internacional de la Dona. Dècades abans, el 1910, la II Conferència Internacional Socialista de Dones va aprovar la celebració d’un dia dedicat al sexe femení amb l’objectiu de lluitar pel sufragi universal.

Un any després van arribar les primeres manifestacions i el 1913, a les portes de la Segona Guerra Mundial, els primers mítings clandestins de les dones russes. L’any següent, les dones de la resta d’Europa van sortir als carrers el 8-M contra la guerra.

Què vols saber de la vaga del 8-M i les mobilitzacions feministes?