“M’ha fet una miqueta de mal, però no tant”. Pau Cantero, de sis anys, és un dels primers nens que han rebut la primera dosi de la vacuna de la covid a Barcelona. El recinte de Fira de Barcelona ha començat a administrar els primers vaccins a 100 nens, que s’hi han desplaçat amb els seus pares o tutors legals i amb cita prèvia per rebre la injecció. Pau Follana és un altre dels nens que han rebut la primera vacuna a la ciutat: “No m’ha fet mal, però quan estava a punt de rebre-la tenia una mica de nervis“, ha admès.

Molts adults han optat per portar els fills a vacunar-se per protegir-los no només a ells, sinó també a altres persones. “És bo que els nens estiguin protegits per protegir tota la família i poder continuar amb la vida normal. Per un tema de salut, és positiu”, ha explicat Mònica de Andrés, la mare d’un dels infants vacunats.

Les vacunes, durant tot el dia

En el cas del recinte firal, s’ha vacunat una primera tongada de nens a les 17 h i s’espera que el ritme sigui continu durant tota la tarda. Tot i que aquest dimecres només hi havia un centenar de cites, s’espera que n’hi hagi més els dies vinents.

En el cas de Fira de Barcelona, de dilluns a divendres es dona hora a qualsevol moment del dia: matí o tarda. L’inici de la vacunació infantil, però, no s’ha produït només a Barcelona: la injecció de vaccins s’ha començat a fer aquest dimecres al conjunt de Catalunya. Tan bon punt es rebi la primera dosi, caldrà esperar vuit setmanes per a la segona i, per tant, qui es vacuni ara rebrà la segona punxada la segona setmana de febrer.

Nou accés a Fira de Barcelona

Fira de Barcelona ha treballat les darreres hores per tenir a punt el dispositiu de vacunació. Per garantir una bona logística del procés de protecció dels nens i separar-los dels joves, adults i gent gran, s’ha establert un nou accés. Els infants hi entren per una porta separada, concretament a l’avinguda de Rius i Taulet a l’altura del carrer de la Guàrdia Urbana.

punt vacunació infantil fira barcelona

El grup de zero a nou anys té la IA més alta

Cal tenir en compte que els infants són el col·lectiu que ara mateix es contagia més de la covid, coincidint que encara no s’han vacunat. Per exemple, la incidència acumulada a 14 dies a Catalunya en el grup de zero a nou anys és de 798 casos, la més alta, i duplica la dada d’ara fa 20 dies. En la franja d’edat de 10 a 19 la IA a dues setmanes és de 536 i, juntament amb els grups de pares, mares i tutors legals, és una altra de les més afectades.

Les autoritats sanitàries confien que les vacunes aconsegueixin frenar els contagis entre els infants, d’infants a progenitors i viceversa. Amb l’aparició i l’expansió de noves variants com l’òmicron, els pediatres també defensen la vacuna perquè els nens puguin tornar a la normalitat, evitar quarantenes preventives i relaxar mesures com l’ús de la mascareta a l’escola.

Nou punts de vacunació infantil a Barcelona

Per avançar en la vacunació infantil, el Departament de Salut ha establert nou punts repartits per Barcelona on s’administren els vaccins als nens. Entre aquests hi ha, a banda del recinte firal de Montjuïc, La Maquinista o també l’Escola Industrial, que fa poc més d’una setmana va estrenar-se com a punt de vacunació per a adults i que ara ho fa per als menors d’entre cinc i 11 anys. En aquest cas, hi treballaran professionals sanitaris de l’Hospital Sant Joan de Déu.

Els menors que es vulguin vacunar cal que demanin cita a Vacunacovidsalut.cat.