La mitjanit d’aquest dijous ha estat la primera sense el toc de queda a Catalunya. Això vol dir que, a partir d’aquest divendres, 21 de gener ja no hi ha confinament nocturn i els ciutadans ja poden sortir al carrer lliurement a la matinada, després de gairebé un mes sense poder-ho fer a causa de l’esclat de la variant òmicron. El toc de queda ha estat la restricció més dura implantada pel govern català per frenar la sisena onada de la covid i, com que afecta drets fonamentals, l’executiu ha optat per no allargar-la més.

Barcelona ha estat un dels municipis afectats fins ara pel confinament nocturn, ja que complia els requisits per aplicar-lo: una incidència acumulada a set dies superior als 250 casos per cada 100.000 habitants i una població total superior als 10.000. La incidència acumulada i altres dades epidemiològiques estan absolutament disparades per l’òmicron, amb xifres molt superiors al 24 de desembre, quan va començar el toc de queda a Catalunya. Tot i això, el govern l’aixeca per l’aplanament de la corba de contagis.

Fa una setmana, el govern català ja va anunciar la previsió de no allargar el toc de queda més enllà del 20 de gener per l’afectació que té la mesura en els drets fonamentals (per això, cal l’aval del TSJC). Tot i això, la Generalitat deixa clar que en cap cas no es pot parlar d’un relaxament de les mesures i que cal mantenir la prudència per evitar una nova onada.

Dispositiu policial ampliat durant dies

Per garantir el compliment del toc de queda, els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona van ampliar els seus dispositius. Si bé la gran majoria de la població ha complert la restricció, durant el darrer mes s’han produït alguns episodis de botellades i aglomeracions: per exemple, al carrer de Mandri el dia de Nadal.

El toc de queda ha coincidit amb el tancament de l’oci nocturn però, tot i això i la resta de restriccions, s’han produït festes il·legals en diverses discoteques, com al Front Marítim.

Toc de queda en plenes festes de Nadal

Durant aquests darrers dies, el toc de queda a Catalunya ha limitat la circulació entre la 1 h i les 6 h en 132 municipis de Catalunya, els més grans i afectats per la sisena onada de la covid. Va entrar en vigor la mitjanit del 23 al 24 de desembre, just abans de les festes de Nadal, amb l’objectiu de reduir l’impacte de la variant òmicron, que tot i les restriccions ha portat a batre rècords de contagis a Barcelona i també a Catalunya.

El primer toc de queda a Catalunya es va aplicar l’any 2020, mesos després del confinament domiciliari decretat pel Govern espanyol i coincidint amb la fi de l’estat d’alarma. Aquesta és una de les mesures que es van utilitzar per reduir els contagis de la covid i es va mantenir durant mesos. A l’estiu del 2021 es va recuperar el confinament nocturn per la cinquena onada.

El desembre del 2021, però, el govern català va tornar a aplicar el toc de queda perquè, deia, és una mesura dura però efectiva per controlar la pandèmia.