El pressupost municipal de Barcelona per al 2024 ha quedat aprovat automàticament aquest dijous, 2 de maig, després que l’oposició a l’Ajuntament no hagi presentat cap moció de censura a l’alcalde, Jaume Collboni, durant els 30 dies hàbils que preveu la via de la qüestió de confiança. Aquest mecanisme es va activar el 27 de març, després que el Ple Municipal tombés, primer, els comptes presentats pel govern del PSC i, després, retirés la confiança a l’alcalde en un plenari extraordinari.

Per tant, tot i que el Ple no ha avalat en cap moment els comptes de Collboni, el pressupost queda aprovat de forma automàtica aquest dijous, un cop ha sortit publicat a la Gaseta Municipal de l’Ajuntament de Barcelona i al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona, a primera hora del matí.

Com s’ha arribat fins aquí?

En la votació al plenari, el primer pressupost del mandat de Jaume Collboni només va aconseguir el suport d’ERC (amb qui el PSC va tancar un acord pressupostari), mentre que la resta de forces hi van votar en contra. També els comuns d’Ada Colau, que fins a l’últim moment van deixar la porta oberta a votar-hi a favor si, en paral·lel, Collboni feia un pacte de govern amb ells.

Aquesta opció no es va arribar a concretar i, per això, Collboni es va quedar amb 15 vots a favor —10 del PSC i cinc d’ERC—, insuficients per arribar a la majoria absoluta (21) del ple. TriasxBCN, BComú, PP i Vox —26 regidors en total— van dir “no” al pressupost.

Davant d’aquest escenari, l’alcalde va optar per activar el mecanisme de la qüestió de confiança que l’ha permès aprovar els comptes en minoria. La raó és que, després d’un mes, l’oposició no ha presentat una moció de censura a l’alcalde i, tal com preveu la llei, el pressupost ha quedat aprovat. L’aritmètica de l’Ajuntament i les distàncies entre les diferents forces ja feia preveure que no hi hauria cap moció de censura.

Propera estació: pacte de govern?

En el mateix plenari en el qual es va activar la qüestió de confiança, Jaume Collboni ja va donar per fetes dues coses. La primera, que l’oposició no seria capaç de presentar-li una moció de censura i que, com a conseqüència, tindria pressupost al cap de 30 dies. I, la segona, que ara se centrarà a teixir un pacte de govern: “El proper pas serà l’ampliació del govern municipal”, va dir l’alcalde.

Amb el pacte pressupostari amb ERC sota el braç, tot apunta que el seu aliat principal serà el grup republicà. De fet, aquesta mateixa setmana en una entrevista a ‘El Periódico’ Collboni s’ha mostrat favorable a fer un govern PSC-ERC en minoria abans de l’estiu. Ara bé, si s’arriba a la coalició, el govern de la ciutat seguiria en minoria —15 regidors dels 41 que té el Ple Municipal— i, per tant, Collboni hauria de seguir buscant complicitats amb altres forces de l’oposició per aprovar projectes.