símptomes refredat

Has donat positiu de covid i no saps de quina variant has estat contagiat? L’òmicron ja és majoritària i ha guanyat el terreny a la delta, ja que té una capacitat de contagi molt més alta. Per això el govern ha aplicat més mesures com la limitació de les reunions de persones o el toc de queda a Catalunya, vigent fins al 20 de gener. Com totes les anteriors, si et contagies d’aquesta variant pots patir símptomes de la covid.

Quins símptomes pot presentar una persona malalta de covid amb la nova variant òmicron? Es pot distingir de la delta? És més greu? T’expliquem el que se’n sap fins ara.

Els símptomes de l’òmicron i la delta

Els símptomes de l’òmicron no són tan fàcils de distingir de la variant delta, que era la majoritària fins fa poques setmanes. Segons ha explicat la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, els símptomes de la variant òmicron i la delta són molt similars i s’assemblen als d’un refredat. Entre els més comuns, hi ha:

  • mal de gola
  • congestió nasal
  • cansament

Sembla, però, que amb la variant òmicron no s’estan veient tants casos de pèrdua de l’olfacte i el gust. “La simptomatologia normalment és lleu o, com a màxim, moderada“, afirma Cabezas.

Una variant més contagiosa que la delta

La variant òmicron és majoritària a Barcelona i a Catalunya. De moment, encara hi ha força preguntes a respondre sobre la nova variant. El que sí que es pot afirmar és que és més contagiosa que la delta. Això ha fet que s’hagin registrat pics de contagi que no s’havien vist en tota la pandèmia.

Una altra de les conclusions a les quals s’ha arribat és que els anticossos generats per les vacunes i per la infecció amb altres variants no són tan efectius contra l’òmicron, si bé es recomana injectar-se la tercera dosi del vaccí per tenir més protecció, ja que continua prevenint contra el risc d’emmalaltir greument.

Un altre dels interrogants és la letalitat de la variant. Alguns estudis apunten que és menys greu, però el govern de la Generalitat tem que amb l’explosió de contagis actual la pressió hospitalària creixi molt.