La Generalitat vol tornar a aplicar el toc de queda per aturar els contagis de la cinquena onada, tot i que aquesta vegada l’horari restringit serà entre la 1 i les 6 h i afectarà només les ciutats amb més de 5.000 habitants amb una incidència superior a 400 casos per cada 100.000 habitants els darrers set dies, com ara Barcelona. En total, 158 municipis. Una mesura que vol que entri en vigor aquest cap de setmana amb una vigència de set dies prorrogables.

Després de la reunió extraordinària de la comissió delegada de la covid d’aquesta tarda, l’executiu català ha demanat l’autorització al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per fer entrar en vigor el toc de queda. Ho ha anunciat el president, Pere Aragonès, en una declaració institucional.

El govern fa un pas més en les restriccions després que fa uns dies va limitar el tancament de totes les activitats a les 0.30 h i que aquest mateix dimecres ho hagi ratificat la justícia. Les autoritats sanitàries, però, consideren que no n’hi prou i després de l’anunci de les noves restriccions, els serveis jurídics de la Generalitat avalen demanar al TSJC el toc de queda per als municipis amb més incidència, ja que sense l’estat d’alarma no es pot demanar per a tot el territori català. Per a l’elaboració de l’informe s’ha estudiat la resolució del TSJ a València que ha validat el toc de queda en alguns municipis de la comunitat. La petició al TSJC arriba just el dia que Barcelona ha demanat també l’aplicació del toc de queda.

Sense toc de queda des del 9 de maig

El toc de queda a Catalunya es va aixecar el diumenge 9 de maig a les 0 h, coincidint amb la fi de l’estat d’alarma. Des d’aquell moment els governs autonòmics poden dictar restriccions i mesures que limitin drets fonamentals com el toc de queda o el confinament perimetral de determinades zones, però necessiten un aval judicial. Per resoldre les possibles controvèrsies jurídiques que hi pugui haver, el Consell de Ministres va donar llum verda a un decret que permet que els governs de les comunitats autònomes acudeixin al Tribunal Suprem en cas que els tribunals superiors tombin les restriccions que afectin drets fonamentals.