Després que el TSJC hagi aprovat la proposta del govern de la Generalitat, la mitjanit d’aquest divendres han tornat a entrar en vigor diverses restriccions per frenar la pandèmia del coronavirus. En concret, s’ha tornat a implementar el toc de queda, s’ha tancat l’oci nocturn, es limiten les trobades socials a 10 persones i es limita l’aforament a restaurants, gimnasos, comerços i espais culturals com teatres i cinemes. A més, a tot l’estat la mascareta torna a ser obligatòria en espais exteriors, tal com va anunciar aquest dimecres el president del Govern, Pedro Sánchez.

Torna el toc de queda

El toc de queda a Catalunya torna d’una a sis de la matinada però s’aplicarà només als municipis que tinguin més de 10.000 habitants i una incidència acumulada superior als 250 casos per cada 100.000 habitants en els últims set dies. Així, tenint en compte les dades epidemiològiques d’aquest moment, el confinament s’aplicarà a 117 municipis i a nou més que, tot i no complir aquest requisit, estan envoltats per altres municipis que sí que el compleixen. Així, es vol evitar que hi hagi un efecte crida. Per tant, en total, el toc de queda s’aplicarà a partir de la mitjanit d’aquest divendres a 126 municipis de Catalunya. El toc de queda havia deixat d’aplicar-se a Catalunya el 27 d’agost del 2021.

Tancament de l’oci nocturn

També aquesta nit ha estat la primera que l’oci nocturn ha hagut de tancar només dos mesos i mig després d’haver reprès l’activitat. De fet, la nit de dimecres molts dels clients habituals van voler sortir de festa per acomiadar-se. La mesura, en principi, té una vigència de 15 dies però els empresaris del sector temen que es pugui allargar durant més temps.

Trobades socials limitades a un màxim de 10 persones

També les trobades socials es veuen limitades a partir de la mitjanit d’aquest divendres. Des del 10 de setembre del 2021 no hi havia cap limitació en aquest sentit i, poc més de tres mesos després, ara tornaran a restringir-se a 10 persones. Així, els àpats i les trobades nadalenques no podran sobrepassar aquest límit.

Nous límits d’aforaments

L’aforament de bars, restaurants, gimnasos, comerços, cinemes i teatres torna a veure’s limitat. En el cas de la restauració el límit és del 50 % mentre que en la resta d’establiments el límit s’ha establert al 70 % de l’aforament. El passaport de la covid, a més, se seguirà demanant en la restauració, els gimnasos i les residències.