urbanisme eleccions municipals 2023 barcelona

Les polítiques d’urbanisme han estat un dels grans eixos de la campanya per a les eleccions municipals 2023 a Barcelona. El debat entorn de les superilles, el cobriment de la ronda de Dalt o la pacificació de carrers han estat temes de debat els darrers dies entre els candidats. Però, què diuen els programes dels partits en sobre aquesta qüestió? Te n’oferim un petit resum.

ERC: cobrir les rondes i més espai per a vianants

Esquerra Republicana recull al seu programa un pla de pacificació per tenir més voreres i menys calçades, per “passar al 40 % per a la mobilitat i al 60 % per al vianant”. Els republicans també proposen el cobriment de les rondes en els trams pendents i acabar les reformes de la via Laietana, la Rambla i les Glòries.

També volen millorar la connexió dels barris del litoral amb el mar i avançar en la connexió urbana de la Marina i el Morrot amb el centre de la ciutat.

BComú: carrers pacificats i més sancions per ocupar l’espai públic

Barcelona en Comú proposa un urbanisme “verd i just”, que inclogui la pacificació de les grans avingudes de la ciutat, algunes de les quals ja en transformació, com la via Laietana. Durant la campanya Ada Colau ha anunciat la creació de 20 eixos verds nous fins al 2030. Els comuns aposten per pacificar tots els entorns escolars i millorar la connexió amb el litoral.

A banda, creuen que cal augmentar l’import de les sancions per ocupació il·legal de l’espai públic per part dels restauradors que no tinguin llicència.

PSC: cobrir la ronda de Dalt i un nou pla verd urbà

Un dels grans anuncis de la campanya dels socialistes ha estat la promesa de cobrir la ronda de Dalt. El PSC també aposta per crear un nou pla verd urbà i incrementar 800.000 m² de noves zones verdes a la ciutat. Volen també recuperar els interiors d’illa com a espais verds oberts a la ciutadania. Al programa inclouen la proposta de pacificar carrers, però amb un “procés més participatiu”.

Trias per Barcelona: cobrir la ronda i aturar els eixos verds planificats

Trias per Barcelona també proposa en el seu programa cobrir la ronda de Dalt. El candidat, Xavier Trias, posa especial èmfasi en la connexió de la Zona Franca amb l’avinguda del Paral·lel, a través d’un gran passeig. Sobre els eixos verds, la formació diu que “aturarem els projectes planificats, per repensar-los amb rigor, amb diàleg i cercant sempre el màxim consens possible”.

PP: accelerar la cobertura de les rondes

El Partit Popular recull al seu programa “accelerar” el cobriment de les rondes, fer la transformació urbanística del 22@ i de la Marina del Prat Vermell i impulsar el projecte del passeig Marítim i la plataforma del zoo marí.

Ciutadans: aturar les superilles i més escales mecàniques

Un dels principals objectius de Ciutadans és aturar l’urbanisme tàctic de Colau i, especialment, les anomenades les superilles. La candidata Anna Grau vol millorar l’accés a la càrrega i descàrrega, la mobilitat, la neteja i la seguretat a les zones ja executades. Sobre accessibilitat, la formació taronja vol posar en marxa un pla d’instal·lació d’escales mecàniques i aconseguir un metro 100 % accessible el 2027.

Valents: revertir les superilles i cobrir la ronda del Mig

Valents defensa “una ciutat amb un urbanisme lliure de càrregues ideològiques”. Les propostes giren al voltant de revertir les superilles, específicament la de l’Eixample. Proposen també cobrir la ronda del Mig, obrir la rambla de Prim al mar, acabar la reforma de la Rambla i mantenir els dos sentits de circulació a la via Laietana (això sí, amb voreres més amples).

Què vols saber de les eleccions municipals a Barcelona?