La candidata de Barcelona en Comú, Ada Colau, s’ha compromès a estendre el model superilla a tots els districtes de Barcelona amb la transformació de 20 carrers en “eixos verds” fins al 2030. En aquestes vies es reduirà el trànsit i s’hi posarà vegetació, però no seran igual que el model d’eix verd que s’està fent al carrer del Consell de Cent sinó que s’adaptarà a la realitat de cada barri, segons ha precisat Colau.

Dels 20 eixos verds nous que ha promès la candidata a la reelecció, n’hi ha 14 que ja tenen projecte fet o en curs (la ronda de Sant Antoni, el vial per unir els barris de la Marina i el Paral·lel pel port o el passeig marítim de la Mar Bella) i alguns fins i tot ja estan en obres com ara la via Laietana, la Rambla, o el carrer de Pi i Margall. Els altres sis carrers que es volen transformar estan encara per dissenyar com ara l’avinguda de Madrid, la via Júlia, el carrer de Sants o l’eix Cantàbria-Santander.

Mapa facilitat per l’equip de campanya electoral de Barcelona en Comú

“Transformar tota la ciutat”

No es tracta de pacificar zones puntuals, sinó de transformar tota la ciutat i els barris”, ha apuntat Colau per defensar el pla, i ha destacat que l’obligació de tota metròpolis és lluitar contra l’emergència climàtica, disminuir el trànsit i la contaminació i fer créixer el verd. En l’acte de campanya per a les eleccions municipals 2023, s’ha acompanyat de la número tres, Janet Sanz, d’arquitectes, com Juli Capella i Carme Pinós, i del geògraf Oriol Nel·lo.

La candidata de BComú ha explicat que aquest pla per estendre el model superilla a tots els districtes s’afegeix al que volen fer a l’Eixample amb 21 eixos verds i la pacificació dels entorns escolars. Tot i que s’ha demanat en dues ocasions quin és el pla per al carrer d’Aragó, tant Colau com Sanz no l’han volgut detallar encara. Tampoc no han concretat el pressupost global per als 20 eixos verds nous, però han assegurat que és realista fer-los fins al 2030.

Ada Colau també s’ha vantat d’haver reduït el trànsit diari de vehicles a l’Eixample, de 350.000 als 285.000. “La intervenció a l’Eixample ha de continuar el pròxim mandat“, ha insistit l’alcaldable. Al seu torn, Janet Sanz ha afegit que l’estratègia de BComú va més enllà “de canviar cotxes de benzina per elèctrics” i que la ciutat “està obrint camí”, fent al·lusió al lema del partit per als comicis.

Què vols saber de les eleccions municipals a Barcelona?