Els candidats dels set principals partits que concorren a les eleccions municipals 2023 a Barcelona s’han vist les cares en el primer debat des que va començar oficialment la campanya electoral, aquesta mitjanit. Un debat organitzat per RAC1 i ‘La Vanguardia’ que ha començat marcat per l’actualitat, amb el conflicte per les finques ocupades El Kubo i La Ruïna de la Bonanova, però que també ha esbossat les línies vermelles i les prioritats a l’hora de teixir pactes l’endemà dels comicis.

Els candidats es tornaran a veure les cares el dilluns, 15 de maig, amb el el debat de Barcelona organitzat per betevé.

Collboni: “No faré alcalde ni Trias ni Colau”

Per primera vegada, el candidat del PSC, Jaume Collboni, ha dit taxativament que “no faré alcalde ni el senyor Trias ni la senyora Colau”tot i que, fa 15 dies, va assegurar que ha de ser alcalde la llista més votada– perquè ha assegurat que “està a les antípodes” de Xavier Trias i que té “una discrepància de fons” amb Ada Colau (BComú): “Som de la família progressista, però ella vol el decreixement econòmic i jo no”. Per la seva banda, l’endemà de conèixer que el CIS dona la dona la victòria, Colau ha apostat per repetir la fórmula dels últims quatre anys: “Vull ser alcaldessa amb un acord progressista amb Esquerra i el PSC”.

També ha marcat les prioritats de pactes el cap de llista de TriasxBCN. S’ha mostrat “convençut que guanyaré” i ha avisat que “la gent vol un canvi i jo soc l’únic que asseguro que no faré alcaldessa la senyora Colau ni governaré amb ella“. Una sentència que ha rebut un “hi estem totalment d’acord” de part de la mateixa Ada Colau. En canvi, Ernest Maragall (ERC), ha avisat d’un “risc explícit” pel “coqueteig entre Collboni i Trias, amb Sirera volent de fer Manuel Valls”. El republicà ha afegit que està “en condicions” de ser alcalde i de triar “amb quina companyia” aplica el seu projecte de govern.

La líder de Ciutadans, Anna Grau, ha advertit que “no farem xecs en blanc, ni combinacions, ni assistirem a un mercat del peix per veure qui governa, alhora que ha dit que “qui vulgui un alcalde progressista, que em voti a mi”. Daniel Sirera (PP) ha marcat distàncies amb investir com alcaldes Collboni o Trias perquè “no vull posar Barcelona al servei ni de Pedro Sánchez, ni de Carles Puigdemont” i Eva Parera (Valents) s’ha obert a pactar “amb qui estigui disposat a acceptar que Valents sigui al govern”.

El primer debat amb la campanya electoral en marxa també ha deixat retrets creuats i enganxades entre candidats en altres qüestions, com l’habitatge o les polítiques de mobilitat que ha impulsat el govern d’Ada Colau i el PSC. A betevé us hem explicat les intervencions més destacades en el seguiment minut a minut que podeu recuperar a continuació.

Què vols saber de les eleccions municipals a Barcelona?

10:33
   

30 segons finals per demanar el vot: Maragall, Colau i Collboni 

En la intervenció final, Ernest Maragall (ERC) ha demanat el vot per obrir “una nova etapa amb un nou lideratge per a una Barcelona rica i plena, que crea riquesa i la distribueix”. Ada Colau (BComú) considera que els veïns han de decidir “si seguim obrint camí o retrocedim” i ha allargat la mà als votants per una ciutat “més progressista, veda i democràtica”. Jaume Collboni (PSC) s’ha postulat com “l’única alternativa real” i ha demanat el vot per “recuperar l’ordre a la ciutat, tornar a donar oportunitats i recuperar la il·lusió”.

10:29
   

 30 segons finals per demanar el vot: Trias, Grau, Sirera i Parera 

Xavier Trias (TriasxBCN) creu que “Barcelona no va bé” i la gent vol un canvi: “No el poden fer els que han estat governant. Això va de resignar-se o de recuperar l’autoestima”. Anna Grau (Cs) ha marcat quatre línies vermelles: “Bilingüisme, no a les superilles, estop estocada fiscal i ocupes fora”; Daniel Sirera (PP) ha retret a Trias haver rebutjat els vots dels populars fa quatre anys per no fer alcaldessa Colau i ha reivindicat “una Barcelona per a tothom”, i Eva Parera (Valents) ha demanat canviar a “la Barcelona del sí a generar feina, a protegir la propietat privada i el sí a les escoles concertades”. 

10:13
   

La política de pactes enceta un nou bloc

Colau ha assegurat ser clara i transparent: “Vull ser alcaldessa amb un govern progressista, amb ERC i el PSC”. Maragall ha recordat que l’enquesta del CIS, que aquest dijous donava guanyadora Colau, fa quatre anys també ho va fer: “I després vaig guanya jo”, ha dit el candidat republicà. Collboni ha posat tres condicions per fer acords: “Creixement econòmic, no privatització dels serveis públics i lleialtat institucional”Trias ha criticat l’enquesta del CIS: “Fa política i no l’encerta”, i ha assegurat que els pactes dependran de si els altres es volen entendre amb ell. Grau ha denunciat que les enquestes “volen matar Ciutadans, Sirera ha lamentat haver d’escollir “entre ensurt o mort i Parera ha descartat pactar amb Colau i Maragall. 

 

09:57
   

Retrets a Collboni per la seva tasca a l’Ajuntament

Trias ha retret a Collboni que sembla que hagi estat “un turista a l’Ajuntament”. “Teletreballa!”, ha exclamat Grau. També Sirera ha volgut donar una notícia a Collboni: Ha estat vuit anys governant”. El socialista ha respost a les crítiques demanant “una nova etapa socialista”. Al seu torn, Parera ha carregat contra Trias per no haver-se presentat amb el nom de candidatura de Junts per Barcelona sinó Trias per Barcelona. 

09:48
   

Maragall i Colau mostren sintonia per a un possible pacte 

Colau ha proposat a Maragall un acord si guanya les eleccions: “Li proposaré que pactem”, ha dit. El candidat d’ERC li ha respost amb el mateix oferiment, i la candidata de BComú li ha contestat: “Sempre a favor d’un pacte d’esquerres”.   

09:43
   

Retreuen a Colau la gestió de la mobilitat 

Trias creu que Barcelona té tres problemes: “Neteja, seguretat i mobilitat”, i considera que el trànsit a la via Augusta “s’ha convertit en una bogeria”. Per Parera, la gestió de la mobilitat ha estat “un atemptat al sentit comú”; Sirera creu que es persegueixen les motos mentre que Grau considera que la gestió del trànsit és “un gran desastre” i n’ha culpat a Collboni. El socialista considera que “el discurs contra el cotxe vulnera el dret dels treballadors” mentre que Maragall ha dit que que cal fer una aposta per reduir el trànsit i pacificar. Colau ha volgut fer lluir la connexió del tramvia per la Diagonal: “Quan jo lidero, per fi es connecta el tramvia, que traurà 14.000 cotxes del centre de la ciutat”. 

09:29
   

Com es pot fer front a l’emergència residencial?

Maragall retreu que l’habitatge “ha estat el gran fracàs de ColauCollboni, mentre que Trias ha lamentat l’augment de preu de l’habitatge els darrers anys. Grau ha proposat un programa d’avals municipals als joves i lloguer social rotatiu, mentre que Collboni assegura que la Generalitat ha estat “despistada” amb la promoció d’habitatge públic. Colau ha fet gala del seu passat d’activista a la PAH i ha reivindicat la unitat antidesnonaments de l’Ajuntament. 

09:22
   

Les ocupacions de La Ruïna i El Kubo centren les primeres intervencions 

Grau, Sirera i Parera consideren que la permissivitat de l’Ajuntament ha fet proliferar les ocupacions a Barcelona i han carregat contra l’alcaldessa. Collboni ha assegurat tenir “tolerància zero” mentre que Trias defensa distingir les “ocupacions socials amb origen complicat”. Colau ha volgut remarcar que el seu govern ha “doblat el parc d’habitatge públic”, mentre que Maragall creu que “cal fixar-se en les causes, no ocupar-se de l’emergència”. 

09:11
   

Una ronda de preguntes obre el debat 

La primera intervenció ha estat d’Ada Colau, que ha defensat que “les ocupacions no són un problema a la ciutat”. Per Ernest Maragall, la Generalitat “s’ha posat amb claredat i ambició” a generar habitatge públic. Jaume Collboni ha carregat contra la “superilla de Colau” i Xavier Trias considera que “no es pot deixar el turisme funcionar al seu aire”. Anna Grau ha assegurat no està a favor “ni dels ocupes, ni dels desocupes”. Daniel Sirera ha promès renunciar a connectar el tramvia per la Diagonal i Eva Parera creu que cal fer patrullar la Policia Nacional per Barcelona. 

09:02
   

Seguiment en directe

Bon dia! Comencem el seguiment minut a minut del debat electoral de les eleccions municipals 2023 que organitzen RAC1 i ‘La Vanguardia’ des del Museu de la Ciència CosmoCaixa. És el primer debat de la campanya electoral, amb els candidats amb representació actual a l’Ajuntament de Barcelona.