La natura no ens necessita, però nosaltres a ella sí, i molt. Això ho hem pogut comprovar durant aquestes setmanes de confianament però també ara, quan ja fa dies que en gaudim en major mesura i en tornem a alterar el seu ritme.
Durant aquests darrers tres mesos no hem parat de veure imatges i notícies relacionades amb la fauna que campava lliurement en zones urbanes, on era poc habitual. També hem sabut que algunes espècies d’aus o amfibis nidificaven en zones concretes després de molts anys de no fer-ho, o hem vist fotografies de flors i plantes sortint per tot arreu, fins i tot al bell mig de les grans ciutats. No tot ha estat una conseqüència del confinament, ni molt menys, però sí que en molts casos la tranquil·litat associada a aquesta situació ho ha facilitat en certa mesura.
Dofins, balenes o porcs senglars nedant a prop de la costa
Han estat moltíssimes les notícies sobre albiraments de dofins a tocar la costa. A principis d’abril es van veure exemplars de dofí mular saltant a tocar les platges de Sant Pol de Mar, en direcció Barcelona. A mitjans de maig també es van fer virals imatges d’un grup de dofins saltant a prop de la costa de Badalona.
També es van fer viral a finals de maig el vídeo de l’associació Noa18nusos d’un centenar de dofins caps d’olla negre a la Costa Brava, a prop del cap de Sant Sebastià. La combinació de més tranquil·litat associada al confinament, i la major presència de plàncton i peixos a causa de la borrasca Gloria de finals de gener, va facilitar probablement aquest i d’altres albiraments de cetacis.
Aquesta mateixa setmana, el 3 de juny, s’ha pogut veure una desena de dofins entre la costa de Barcelona i Badalona.
De balenes se’n veuen de tant en tant a la costa barcelonina i a la resta del litoral català. Recentment, ara fa uns dies, vam veure imatges a vista de dron d’exemplars de rorqual comú a la Costa Brava.
No tot han estat dofins o balenes dins de l’aigua. També s’han fet virals imatges d’alguns mamífers gaudint del bany durant les setmanes de confinament. Va ser el cas, per exemple, d’un porc senglar nedant plàcidament davant la platja d’Arenys de Mar, al Maresme.
Senglars i aus a Barcelona i rodalia
Les imatges de porcs senglars campant per la part alta Barcelona són ja un clàssic, se’n han vist en moltes ocasions els últims anys. L’inici del confinament va facilitar l’enregistrament d’algunes imatges realment espectaculars, com les dels exemplars que passejaven tranquil·lament per l’avinguda Diagonal o el carrer de Balmes.
Pel que fa a les aus, també hem sabut, gràcies a un estudi de l’Institut Català d’Ornitologia (ICO) que el confinament va fer que els ocells incrementessin l’activitat, i el cant, a primera hora del dia en ciutats com Barcelona gràcies a la disminució del soroll del trànsit. Aquest patró també es va produir, en menor mesura, al vespre. Els coloms van acusar la manca d’aliment disponible en zones especialment concorregudes com la plaça de Catalunya.
A prop de Barcelona, al delta del Llobregat, les aus també es van beneficiar de la poca afluència de persones i sobretot de l’aturada d’activitat a l’aeroport del Prat.
Ciutats més verdes que mai
L’inici d’any més plujós mai registrat a Barcelona
, i el tancament al públic dels parcs urbans durant el confinament van afavorir l’extensió del verd. L’aspecte dels parcs de Montjuïc eren impressionants a mitjans de maig.
La manca de manteniment i la pluja també van fer sortir herbes i flors per tot arreu. Barcelona aposta des de fa temps per una política de naturalitzar la ciutat, minimitzant les segues en alguns sectors i permetent que les herbes ocupin els escocells dels arbres i d’altres superfícies. Una mesura es potenciarà a partir d’ara. Una manera de treballar que els experts reclamen que es potenciï i s’estengui també arreu del territori, per tal d’afavorir la biodiversitat i els insectes.
Durant les setmanes en les quals molts hem hagut de passar més hores a casa hem pogut comprovar com anava canviant l’arbrat de la ciutat de Barcelona. En tres mesos hem vist treure fulles als plataners i com florien arbres com les mèlies, l’arbre de l’amor, les xicrandes o ara les tipuanes.
Allò que no hauríem d’oblidar
La natura és vital per a nosaltres sempre, especialment en situacions crítiques com la que hem viscut durant la pandèmia, però també ara que ja n’anem sortint. Les ciutats haurien de ser més verdes i biodiverses, més en un context d’emergència climàtica com l’actual.
Per a la fauna tot plegat ha estat només un miratge, tal com alertaven els experts. És per això que en endavant, durant les nostres sortides a la natura hauríem de tenir més present que mai que és important passar tan desapercebuts com puguem. Convé no cridar, no sortir dels camins i zones permeses o no portar els gossos deslligats, entre d’altres mesures.
Escocell verd a principis de juny a Sarrià-Sant Gervasi