La costa del Garraf és una zona especialment bona per albirar rorquals, uns mamífers marins que poden arribar fins als 24 metres de llargada. S’alimenten de krill i petits invertebrats que habiten a gran profunditat. Molt a prop de Vilanova i la Geltrú hi ha dos grans canyons marins amb una plana al mig, on és fàcil trobar-hi aquest aliment.

Els pescadors de la zona n’han vist des de fa dècades. De fet, és una situació força habitual, sobretot a la primavera, tot i que encara se’n tenen poques dades. Per això l’associació EdMaktub surt al mar amb la seva embarcació i col·labora amb els pescadors per trobar-ne exemplars. Aquest dijous mateix, un equip de betevé ha acompanyat l’expedició i n’han trobat dos exemplars adults d’uns 20 metres a la costa de Sitges. Les imatges gravades amb el dron de l’associació ofereixen una perspectiva privilegiada dels mamífers.

Quan els localitzen, identifiquen els individus i els introdueixen en una base de dades. Fa cinc anys que treballen en en projecte Rorqual i cada any en veuen uns 80 individus, dels quals una cinquantena són exemplars nous. També analitzen la qualitat de l’aigua, la contaminació acústica i el trànsit de grans bucs que puguin afectar la vida dels cetacis.