Tot i que se’n tenen poques dades, la presència de cetacis és habitual als voltants de Barcelona. De febrer a maig els rorquals es mouen entre Tarragona i la Costa Brava a la recerca dels invertebrats que els serveixen d’aliment. L’ONG EdMaktub investiga aquests animals, emparentats amb la balena blava, el mamífer més gran que existeix.

La costa del Garraf és una zona especialment bona per albirar rorquals, uns mamífers marins que poden arribar fins als 24 metres de llargada. S’alimenten de krill i petits invertebrats que habiten a gran profunditat. Molt a prop de Vilanova i la Geltrú hi ha dos grans canyons marins amb una plana al mig, on és fàcil trobar-hi aquest aliment.

Els pescadors de la zona n’han vist des de fa dècades. De fet, és una situació força habitual, sobretot a la primavera, tot i que encara se’n tenen poques dades. Per això l’associació EdMaktub surt al mar amb la seva embarcació i col·labora amb els pescadors per trobar-ne exemplars. Aquest dijous mateix, un equip de betevé ha acompanyat l’expedició i n’han trobat dos exemplars adults d’uns 20 metres a la costa de Sitges. Les imatges gravades amb el dron de l’associació ofereixen una perspectiva privilegiada dels mamífers.

Quan els localitzen, identifiquen els individus i els introdueixen en una base de dades. Fa cinc anys que treballen en en projecte Rorqual i cada any en veuen uns 80 individus, dels quals una cinquantena són exemplars nous. També analitzen la qualitat de l’aigua, la contaminació acústica i el trànsit de grans bucs que puguin afectar la vida dels cetacis.