Aquests dies de confinament hem descobert que una de les millors maneres de viatjar sense sortir de casa és gràcies a la literatura. Ens podem endinsar i viatjar entre les pàgines d’un llibre per descobrir mons imaginaris i fantàstics però també per passejar per ciutats com Barcelona. Ara l’editorial Tinta Blanca publica un quadern de viatges sobre Barcelona amb l’escriptor de novel·la negra Carlos Zanón i la il·lustradora Lara Costafreda. L’escriptor mostra la seva ciutat més íntima i l’artista ens acosta a una ciutat humana i cosmopolita, una capital culta, mestissa i contradictòria:

“Amb Barcelona un no es pot enfadar per molts temps perquè tot allò bo o dolent que fa és sense intenció ni voluntat. Nerviosa i electrificant, golfa, piròmana, poruga, addicta al romanticisme de saló, l’èpica wagneriana i al fulletó sense final de la novel·la burgesa.”

La Barcelona de Carlos Zanón i Lara Costafreda

Aquestes són algunes de les mirades de Barcelona que Carlos Zanón i Lara Costafreda plasmen al llibre:

  • Els búnquers situats al turó de la Rovira ha estat fins fa poc un lloc desconegut pels mateixos barcelonins, ara forma part dels itineraris dels turistes. Un espai que recull la història de la ciutat, des de la bateria antiaèria per lluitar contra l’aviació feixista italiana a les xaboles que s’hi van construir més tard quan Barcelona creixia amb l’arribada de milers de persones. Juan Marsé va crear un personatge que ha transcendit al propi autor: Manolo Reyes, àlies Pijoaparte, que vivia en aquell Carmel.
  • L’expansió demogràfica medieval va convertir La Rambla en un camí de ronda que amb els anys va passar a ser una frontera entre la vella i la nova Barcelona. Des del segle XV va ser un lloc ideal pels mercats i passejar. Les places que l’acompanyen o els mercats i equipaments culturals són el resultat de la desamortització de béns eclesiàstics del segle XIV amb Mendizábal i Madoz.
  • Als peus de la Vila Olímpica jeu el Somorrostro, una de les zones barraquistes de Barcelona i on el 1913 va néixer Carmen Amaya. Un dia una tempesta va portar una balena a la platja i només la policia va poder evitar que el barri se la cruspís. Uns anys després es va desmantellar tot el barri perquè la sisena flota dels Estats Units fes, durant la Setmana Naval, una demostració de desembarcament.

L’editorial Tintablanca

L’editorial Tintablanca ja havia publicat anteriorment quaderns de viatges de Madrid, París, Nova York, Roma, Londres i Berlín. Ara suma la ciutat modernista per excel·lència, l’urbanita Barcelona. Una col·lecció que té la intenció de tornar a posar de moda els quaderns de viatge. Textos i il·lustracions que demostren que hi ha una altra forma de viatjar i descobrir les principals ciutats del món. Cada títol de la col·lecció és un assaig de 10 capítols que es poden llegir de forma independent perquè junts conformen una imatge particular de l’essència de cada una de les ciutats.