migdia sense calor del 4 de juny a l'Observatori Fabra
Migdia sense calor del 4 de juny a l'Observatori Fabra. Foto: Alfons Puertas

El juny és estiu, però el cas és que l’estiu queda lluny aquest juny. El juny d’enguany és de “gotes com punys”, amb un ambient de plena primavera que es podrà mantenir ben bé fins passat el dia 15. L’estiu s’esmuny i la calor queda “juny” a hores d’ara.

Ruixats i tempestes gairebé cada dia

Costarà trobar els propers dies jornades que siguin totalment estables. De fet, aquest divendres podria ser l’única d’aquest tipus en els propers 10 dies, i ens faria arribar al 15 de juny amb un ambient i uns celatges plenament primaverals.

La situació meteorològica vindrà marcada per una potent descàrrega d’aire fresc a totes les capes de la troposfera. La presència d’una potent borrasca a la mar del Nord, entre els països escandinaus i el Regne Unit, juntament amb un anticicló potent a l’Atlàntic, facilitaran una entrada de nord poc usual que anirà a parar primer a França i després a la península Ibèrica.

Model GFS previst per dissabte 6 de juny, on es veu la borrasca a la mar del Nord enviant la descàrrega d’aire fresc cap al sud. Font: wetterzentrale.

A més a més, l’aire fresc podria quedar atrapat un cop arribi a la península Ibèrica, i formaria una gota freda que quedaria estancada força dies a prop de casa nostra.

Per això podríem dir que els amants del sol estan de pega. Evidentment tindrem períodes amb sol, però mapes en mà tot fa pensar en una dinàmica molt primaveral, on el creixement de nuvolades estarà garantit gairebé cada dia i el risc de xàfecs i tempestes serà evident a gairebé tot arreu, dia sí, dia també.

Aquests xàfecs, dins d’aquesta dinàmica, continuaran sent molt més probables a l’interior i Pirineus, on, segons els mapes, tindrem moltes tardes amb calamarsades, pedregades i tempestes que podran amagar algun fenomen de temps violent. A la costa la situació també s’entreveu força engrescadora i, tot i que el risc de pluja serà menor, també es preveuen molts dies en què aquests ruixats ens podran arribar.

Ambient de finals d’abril

Després d’un maig de rècord que feia pensar en un estiu més que prematur, el juny ens ha fet tornar una o dues passes enrere. I sembla que no hi ha indicis d’avançar cap a l’estiu si més no fins passat l’equador d’aquest mes de juny.

Meteograma per Barcelona. Font: wetterzentrale

La fresca matinal d’aquest divendres tindrà continuïtat els propers dies. Després d’un dissabte de pujada, el meteograma per Barcelona ens mostra un clar descens de la temperatura a partir d’aquest diumenge, coincidint amb l’entrada de la massa d’aire més fresca.

Això ens podria fer tornar a l‘ambient de finals d’abril, amb fresca matinal contundent per ser juny i un ambient simplement agradable als migdies. Les mínimes tropicals queden, mapes en mà, aparcades fins ben entrada la darrera desena de dies d’aquest juny com a mínim.

L’aigua del mar també baixarà

Aquests dies la temperatura de l’aigua del mar se situa al voltant dels 21 ºC a Barcelona. Amb l’entrada a la fase 2 de la desescalada per la covid-19, el proper dilluns podrien obrir les platges per al bany i l’oci, però no sembla que el temps vulgui acompanyar per fer un bany.

L’entrada de vent de nord comportarà una barreja de les diferents capes aquàtiques i comportarà amb tota probabilitat un descens clar de la temperatura superficial.

A terra, sense calor, s’entreveuen matins en què amb una mica de sort podrem prendre el sol o fer esport, però seran probablement uns dies en què fer un bany no estarà pas a l’abast de tothom, especialment per als més fredolics.

L’estiu tard o d’hora arribarà. Mai no perdona. Però el cert és que, de moment, l’estiu és lluny, tot i ser juny.