anomalia de temperatura a nivell mundial i europeu del maig de 2020. Font: Copernicus /ECMWF

El canvi climàtic continua sense aturador. Al rècord històric de temperatura mitjana en un mes de maig de l’Observatori Fabra se li afegeix un altre també sonat: el maig més càlid a escala planetària.

Se supera el maig del 2016

Des de l’any 1979, moment en què s’analitza la mesura de temperatura mitjana en l’àmbit planetari, mai no havíem tingut un maig amb una temperatura tan alta. El maig del 2020 supera (amb dades de Copernicus/ECMWF) en 0,05 ºC el maig del 2016, que fins ara tenia el dubtós honor de ser el maig més càlid a escala mundial.

Anomalia de temperatura a nivell mundial del maig de 2020. Font: Copernicus /ECMWF

El maig del 2017 queda ja en tercer lloc, després del present 2020 i el 2016, a 0,09 ºC del rècord d’enguany. Un maig del 2020 que supera en 0,63 ºC a escala mundial la mitjana per al període de referència 1981-2010. Poden semblar pocs 0,63 ºC, però la realitat és que és una dada demolidora quan parlem a escala mundial.

En l’àmbit mundial, el període anual que comprèn els darrers 12 mesos (juny 2019 – maig 2020) ha estat el període de 12 mesos més càlid mai no registrat fent una mitjana. Concretament, 0,66 ºC més del que seria normal, superant l’antic rècord que fins ara tenia el període que anava d’octubre del 2015 al setembre del 2016.

A Europa, en canvi, més fresc del que seria usual

Però aquest rècord mundial emmascara grans diferències a escala continental. Així, en el cas europeu, el maig del 2020 ha estat en còmput global una mica més fresc que el que seria normal per al període 1981-2010, concretament 0,3 ºC per sota.

Anomalia de temperatura a nivell europeu del maig de 2020. Font: Copernicus /ECMWF

El maig del 2020 és l’únic mes fresc a escala europeu del darrer any, i caldria remuntar justament fins al maig del 2019 per trobar una altra anomalia negativa i fins al març del 2018 per trobar una anomalia negativa superior als 0,3 ºC del maig d’aquest 2020.

Menció a part mereix Sibèria, que tot i ser fora d’Europa ha registrat anomalies positives superiors als 10 ºC aquest mes de maig.

En un context inequívoc d’escalfament global, trobar un mes fresc, tot i que sigui a escala continental, no deixa de ser un fet cada cop més insòlit.

Excepcions per regions

Però tot i que a Europa en còmput global ens deixa una dada fresca, el cert és que l’alegria va per barris i, en aquest cas, per països.

L’anomalia negativa d’aquest maig a Europa ve donada per unes temperatures que han estat excepcionalment baixes als països escandinaus, centre Europa i els països de l’est fins als Balcans i el Mar Negre.

Però a l’altra banda del mapa trobem un munt de rècords de calor. Sense anar més lluny, el de Barcelona, amb la temperatura mitjana més alta mai no registrada en un maig, però el maig del 2020 deixa rècords també al Regne Unit o el nord de França, on han tingut rècords d’insolació i de manca de pluja.

Sigui com sigui, la zona més càlida ha estat el sud de França i la península Ibèrica, on han caigut nombrosos rècords de calor, que queden empetitits a escala continental per l’anomalia freda del centre i est continental.

El 2020, camí del rècord absolut

Totes les previsions continuen indicant que el present 2020 podria trencar amb un alt grau de probabilitat el rècord absolut de temperatura mitjana anual a escala planetària i, en el millor dels casos, simplement quedar entre les primeres posicions d’aquest dubtós rànquing.

El canvi climàtic ja és aquí, i més rere mes, dia a dia, any per any ens va oferint dades inequívoques d’aquest escalfament global. Que un refrescament puntual no emmascari la realitat global.