Aspecte actual dels Jardins de Joan Brossa. Autor foto: Bea Rodríguez

El dia 1 de maig l’Ajuntament de Barcelona va reobrir 70 parcs i jardins de Barcelona, aproximadament la meitat dels que hi ha a Barcelona. El dia 8 de maig es van reobrir cinc parcs i jardins del Parc de Montjuïc. Es tracta dels Jardins de Mossèn Cinto Verdaguer, els Jardins del Teatre Grec, els Jardins de Laribal, el Jardí d’Aclimatació de Montjuïc i els Jardins de Joan Brossa. També es van obrir, l’endemà, els Jardins de Joan Maragall, tot i que només els caps de setmana.

Més de 300 litres de pluja i les setmanes de confinament enverdeixen la ciutat

Quasi dos mesos totalment aïllats de la pressió humana, sumats a registres excepcionals de precipitació (fins a 318 litres a l’Observatori Fabra entre el 13 de març i el 7 de maig) han fet que la vegetació es mostri actualment esplèndida i exuberant com mai a Collserola i arreu de la ciutat de Barcelona.

La verdor i les flors inunden les zones verdes de Montjuïc aquests dies. Aquells qui vulguin gaudir d’aquestes estampes convé que ho facin preferentment al llarg d’aquesta setmana, ja que d’aquí a uns quants dies l’estrat herbaci tendirà a assecar-se, alhora que les flors aniran perdent visibilitat.

La previsió meteorològica anuncia una setmana cada cop amb més calor. L’ambient de finals de primavera s’imposarà amb força, amb una màxima que podrà assolir marques de fins a 28 graus a partir de dimecres o dijous. Els ruixats freqüents dels darrers dies també seran història i, de moment, no s’entreveu més pluja com a mínim d’aquí a una setmana.

Prats florits als Jardins de Joan Brossa

Els Jardins de Joan Brossa s’emplacen on durant més de 30 anys va haver-hi el Parc d’Atraccions de Montjuïc. Van ser construïts i oberts al públic l’any 2000,  després del tancament i desmantellament de les instal·lacions del parc.

Bona part de la vegetació que actualment ocupa aquests jardins es va plantar quan es va construir el parc d’atraccions. Pel que fa als arbres, cal destacar-hi els cedres, pins, xiprers, oliveres, alzines o palmeres washingtònies, exemplars de palmera excelsa o margallons.

Barreja d’herbàcies i roselles al prats dels Jardins de Joan Brossa. Foto: Bea Rodríguez

Els jardins, però, destaquen per l’aspecte espontani de la seva vegetació. Hi trobem prats d’herbàcies (gramínies) barrejades amb una gran diversitat de plantes anuals, entre les quals diversos tipus de roselles (gallarets), que aquests dies posen una nota de color vermell i porpra en aquests espais, els quals ens poden recordar els prats d’herbes i flors de la Cerdanya o de la rodalia del Montseny.

Diversos tipus de roselles floreixen aquests dies als Jardins de Joan Brossa. Foto: Bea Rodríguez

 

Nenúfars als Jardins de Mossèn Cinto Verdaguer

Els Jardins de Mossèn Cinto Verdaguer són considerats un dels jardins més bells de la ciutat de Barcelona. Aquells qui els van visitar just abans que es tanquessin a causa de l’entrada de l’estat d’alarma, a principis de març, probablement recorden la presència de tulipes i altres bulbàcies, que en aquell moment es trobaven en plena floració.

En aquest parc es planten uns 80.000 bulbs distribuïts en funció dels colors i la durada de les flors i l’alçària de les plantes. Hi ha dos moments clau d’explosió floral: el març i l’abril, quan floreixen les tulipes, els jacints, els narcisos o les anemones; i entre finals de juliol i principis de setembre, moment en el qual floreixen les dàlies o les canyes d’Índia.

Nenúfar blanc. Carabassera d’aigua (“Nymphaea alba”). Foto: Bea Rodríguez

Un dels altres elements distintius d’aquests jardins són els safarejos, situats a la part de dalt. Aquí trobem una gran diversitat de plantes aquàtiques, distribuïdes en una trentena de petits safarejos connectats i situats a banda i banda d’una llarga escala. Aquests dies els nenúfars es mostren espectaculars, tot omplint de colors i recordant que la vida és ben present en aquestes aigües, on podem trobar també diverses espècies d’amfibis com la granota verda o reinetes camuflades entre les plantes dels voltants.

Nenúfar rosat (“Nyphaea sp”). Foto: Bea Rodríguez

Els Jardins de Joan Brossa o els de Jacint Verdaguer són només dos dels sis parcs oberts actualment a la muntanya de Montjuïc.

L’Ajuntament de Barcelona recorda que aquests, com els més de 75 parcs i jardins de la ciutat, obren només com a zones de pas, per tant convé evitar realitzar-hi estades llargues per tal de garantir les condicions de seguretat i protecció establertes pels protocols de la covid-19.