Foto: Alfons Puertas

El 2020 passarà a la història en molts aspectes de la societat, també en meteorologia. I és que només sis mesos després de començar el 2020 s’han superat ja tot un seguit de rècords meteorològics que fins ara semblaven difícils de superar.

Rècords de temperatura

En un context inequívoc de canvi climàtic, l’escalfament global està ajudant que se superin nombrosos rècords de temperatura, gairebé tots tots per calor.

1- El primer a caure va ser el rècord històric de temperatura màxima en un mes de febrer. El dilluns 3 de febrer ens va deixar temperatures de juny, amb una màxima de 22,4 ºC, que va superar l’antic rècord, de l’any 2019. Els cinc dies més càlids del febrer són tots posteriors al 2015.

Imatge del 3 de febrer del 2020, rècord històric de calor en un mes de febrer. Foto: Alfons Puertas – Observatori Fabra
2- Lligada a aquesta calorada puntual, una de més extensa i que marca els dies de més de 20 ºC registrats a l’Observatori Fabra. En el cas del febrer d’enguany, han estat cinc els dies en què s’han superat els 20 ºC, un fet inèdit en els més de 100 anys de dades de l’Observatori i que van superar els quatre dies del rècord anterior, també del 2019.
3- I amb aquesta calorada permanent del febrer, el tercer rècord que cau és el de temperatura mitjana en un mes de febrer. Els 12,8 ºC de temperatura mitjana d’aquest febrer superen els 12,5 ºC de l’any 1990, que era un dels pocs rècords que encara quedaven del segle passat.

4- La calor desmesurada va donar pas a un inici de primavera més d’acord amb el que toca. I així, trobem el quart rècord de temperatura al Fabra. A dia 30 d’abril, el dia més càlid de l’any continuava en mans del febrer, un fet que no havia passat mai fins a aquest 2020 (a 30 d’abril el mes normal era que el dia més càlid fos un dia d’abril o, en el pitjor dels casos, un del març). Mai en els primers quatre mesos de l’any el dia més càlid havia estat un del febrer, el 3 de febrer (rècord històric en un mes de febrer), que va fer més de juny que de febrer.

5- Després d’un abril lleugerament més càlid del que és normal ens va arribar el maig, que ens ha deixat el cinquè rècord històric de temperatura en el que va del 2020. I aquest també, ben sonat. El maig més càlid mai registrat a l’Observatori Fabra, que supera l’antic rècord, del 2015, en 0,3 ºC.

6- Però el 2020 encara ens guardava un altre rècord absolut de temperatura. El tercer mes que enguany supera el seu rècord de temperatura mitjana. El novembre ha estat també el més càlid mai registrat, superant l’antic rècord del 2006. Un clar indicador del canvi climàtic.

I després d’un maig de rècord, un juny fresc. No ha comportat cap rècord superat, però sí que ens ha deixat una dada remarcable. I és que el mes de juny d’enguany ha estat el primer mes fred (amb una temperatura inferior a la mitjana) des del maig de 2019. Una petita gran fita en un context inequívoc de canvi climàtic.

7- L’estiu tampoc ha fallat a la seva cita amb la temperatura. En aquest cas, ha estat la temperatura nocturna la que ha fulminat un rècord absolut en una sèrie petita (que arrenca l’any 2006). Aquest 2020 ha estat l’any amb més mínimes tòrrides (de més de 25 ºC) a l’estació meteorològica que el Meteocat té al Raval. De fet, en la sèrie centenària del Fabra, només l’any 2003 ha superat en mínimes tropicals (de més de 20 ºC) al present 2020.

8- Però la cirereta del pastís va arribar ja l’1 de gener d’aquest present 2021, quan es confirmava que el 2020 ha estat l’any més càlid mai registrat a l’Observatori Fabra, amb 16,8 ºC de temperatura mitjana. Novament, el canvi climàtic a escena.

Rècords de precipitació

La pluja ens ha deixat també rècords ben sonats a Barcelona durant el mes d’abril. El temporal Gloria va ser excepcional però sense trencar cap registre pluviomètric, cosa que sí que ha passat en diferents ocasions durant l’abril.

9-  El més sonat, sense cap mena de dubte, va ser el rècord històric de pluja en un mes d’abril, trencat gràcies a un episodi de pluges de només quatre dies però que va repartir més de 200 litres per metre quadrat a l’Observatori Fabra. Els més de 250 litres caiguts aquest abril seran difícils de superar i han superat en més de 70 litres l’antic rècord, de l’any 1942.

10 i 11- Un episodi rècord de quatre dies durant l’abril en els quals va caure un terç de la pluja total anual a Barcelona. A més a més, aquest episodi ens deixa dos rècords consecutius més: els dies d’abril que més ha plogut. El 21 d’abril del 2020, amb 86 litres de pluja en 24 hores, va superar els 74,5 litres del diumenge 19 d’abril, també del 2020, que alhora havia superat els antics 68 litres del 2 d’abril del 2007.
  • 21 d’abril del 2020: 86 litres
  • 19 d’abril del 2020: 74,5 litres
  • 2 d’abril del 2007: 68 litres

12 i 13- I lligats a l’excepcionalitat de l’abril, i les pluges abundants del març i les associades al temporal Gloria, dos rècords nous relatius a la pluja. Aquest 2020 hem tingut l’inici d’any més plujós de la història (entenent com a inici d’any els primers quatres mesos), però també ha acabat de caure el rècord històric de pluja durant la primavera, en què pràcticament s’han assolit els 350 litres per metre quadrat de pluja caiguda, un 124 % més del que és normal.

Rècords de vent

El vent també ens ha deixat alguns registres importants i alguns rècords, que no per ser menors són menyspreables.

14- El temporal Gloria no ens va deixar cap rècord pel que fa a la pluja ni a la temperatura a Barcelona, però ens va deixar per primer cop en l’inici de la sèrie oficial de dades de vent (any 1992) dos dies seguits amb ratxes màximes de més de 100 km/h a l’Observatori Fabra.

No només això, sinó que al mateix Observatori aquell episodi registra fins a 58 hores seguides (gairebé dos dies i mig seguits) amb ratxes de vent que van superar en algun moment els 65 km/h, un fet del tot inèdit a Barcelona.

Rècords al mar

El mar també ens ha fet parlar més d’un cop en el que va del 2020. El temporal Gloria va fer catalogar aquell episodi com el “pitjor temporal de mar del segle” segons l’Àrea Metropolitana de Barcelona, tot i que malauradament sense dades d’onatge atès que la boia que hi ha al davant del port va deixar de funcionar, probablement pel mateix temporal.

Temporal marítim del 21 de gener
Una imatge del dia 21 de gener del 2020

15- Però la temperatura del mar també ha estat notícia. Diego Lázaro, que fa observacions setmanals des de fa gairebé 15 anys (només amb l’excepció forçada de la covid-19) va reportar-nos un febrer amb la temperatura del mar més alta mai registrada en aquests 15 anys, igualada amb la del febrer del 2007. L’aigua del mar tenia al febrer la temperatura del mes d’abril.

16, 17, 18, 19 i 20- De la mateixa manera, també al juny i al juliol, en Diego ens va comunicar a finals de juny que s’havia tornat a batre un nou rècord de temperatura càlida en el mar Barceloní. Els 25,2 ºC registrats eren el registre més alt mai registrat a la setmana 26 de l’any. Un fet que tammbé va passar a les setmanes 28, 33, 34 i 35 d’enguany, ja a mitjans i finals d’agost.

21- Aquesta continuïtat en les elevades temperatures de l’agost, ha comportat que la temperatura mitjana de l’aigua del mar a Barcelona en un mes d’agost hagi estat aquest 2020 la més alta mai no registrada des que es prenen mesures, l’any 2006

22- Tot i això, poques setmanes després, a principis d’octubre, va caure un rècord per la part oposada al que seria d’esperar. Tot un seguit de canvis importants de temps van fer baixar dràsticament la temperatura fins assolir els 19,8 ºC el 8 d’octubre, que des d’ara és la temperatura més baixa mai no registrada en la setmana 41 de l’any. L’excepció (fred) que confirma la norma (calor).

23- Però de tota manera el més sonat dels rècords de temperatura de l’aigua del mar ha estat al juliol. La temperatura marina més alta mai registrada com a mínim en els darrers 15 anys queda ubicada en uns escandalosos 27,8 ºC a finals de juliol, que superaven en 0,2 ºC l’antic rècord, del 4 d’agost de 2018.

La contaminació també volia el seu rècord

La covid-19 ens ha comportat molts inconvenients i ha trastocat molts dels nostres hàbits, a més de les nombroses pèrdues humanes que està suposant. Però en aquests mesos hem pogut veure també una de les parts positives del confinament.

24- I és que mai des que es prenen dades havíem registrat un aire tan net a Barcelona. Registres de menys de 10 µg/m³ d’NO2 que semblaven utòpics han estat possibles gràcies a una barreja de confinament i meteorologia. Això ha fet que s’hagi establert el 10 de maig d’aquest 2020 com el dia amb menys contaminació mai registrat a Barcelona, amb un aire gairebé tan net com el d’un poble de muntanya.

De fet, a Barcelona, són moltes les estacions de mesura en què els cinc dies més nets mai registrats es donen durant el confinament associat a la covid-19.
Al 2020 encara li queden gairebé tres mesos… veurem quines sorpreses més ens esperen. Sigui com sigui, ja està passant a la història.